Jussi Nieminen: Kesää kohti panimolaitteistoon tutustuen

Katalyytit - kokemuksia kemiasta | 06.06.2017

Näyttää taas siltä, että koulunkäynti alkaa olemaan tämän lukuvuoden osalta ohitse. Kevät on kulunut tasapainoillessa lukio-opintojen ja ammattikoulun prosessitekniikan kurssien välillä, ja voisi sanoa että kesäloma tulee todellakin tarpeeseen.

Lukuvuosi on ollut kaikin puolin erittäin mielenkiintoinen työssäoppimisjaksoineen ja vanhojen tansseineen. Voisin vähän valottaa mitä me oikein teemme tällä hetkellä prosessinhoitajakoulutuksessa.

Koulumme prosessitekniikan osastolta löytyy panimolaitteisto, jonka avulla oppilaat pääsevät valmistamaan osana opintoja erilaisia panimotuotteita, kuten erilaisia oluita ja vapun alla myös simaa. Osa opiskelijoista on myös suorittanut työssäoppimisjaksojaan panimoilla. En ole itse vielä ajanut panimolaitteistolla kuin vettä, jonka kautta prosessin osat ovat tulleet tutuiksi. Syksyllä olisi kuitenkin tarkoitus aloittaa oluen valmistaminen sekä erilaisten reseptien kehittäminen. Voisin väsätä aiheesta ehkä jopa opinnäytetyöni.

Lisäksi prosessitiloista löytyy vesiprosessi, jolla harjoittelemme vedenpuhdistusprosessin ohjaamista ja valvomista. Uusimpana hankintana kalustoa koristaa 3D-tulostin, jolla itseasiassa tulostelinkin tällä viikolla ensimmäistä kertaa. Alakerrasta löytyy myös paperinvalmistukselle sekä -jalostukselle omat tilansa. Näitä laitteita ja tiloja hyödyntämällä saadaan opiskelusta käytännönläheisempää ja viihdyttävämpää.

 

Tilamme muuttavat kesän aikana Koivistontien toimipisteeltä Hepolamminkadun toimipisteelle, jossa prosessialaa odottaa uudet, paremmin optimoidut tilat. Opettajat, oppilaat ja muu henkilökunta odottaa uusien tilojen korkkaamista innolla.

Mutta mitenkä tästä eteenpäin? Kesällä minulle on tiedossa töitä DS Smithin Tampereen tehtaalla, jossa tulen työskentelemään prosessinhoitajana kesäkuun puolestavälistä elokuun loppuun. Olen tästä hyvin onnellinen, sillä on tärkeää saada alan työkokemusta jo opiskeluaikana, ja työnantajat pitävät sitä kovassa arvossa. On myös hienoa, että oppilaitos pystyy joustamaan hieman lomalta palaamisen ajankohdassa kun kyseessä on kuitenkin alan kesätyöt.

Toivotan kaikille oikein mukavaa alkavaa kesää ja palataan asiaan taas syksymmällä! Se on moro!

P.S. Oppilaitoksella on luvat panimolaitteistojen opetuskäyttöön.

Jussi Nieminen
Olen KT-blogisti Jussi Nieminen. Opiskelen Tampereen seudun ammattiopisto Tredussa toista vuotta kaksoistutkintoa, johon sisältyy sekä prosessiteollisuuden perustutkinto että ylioppilastutkinto. Erikoistun paperi- ja kemiantekniikkaan.

Katso myös
Kesä kemiassa -blogit | 11.06.2021

Meri Puranen: Kesäterveiset Kilpilahdesta

Kesä kemiassa -blogit | 04.06.2021

Joona Haapalainen: Kauppakorkeakoulun eväillä kesätyöhön, jossa tabuista ei vaieta

Uutiset | 11.05.2021

Kemianteollisuus on osa maailman suurinta etäTET-jaksoa marraskuussa

Blogit | 10.05.2021

Jaana Neuvonen: Palkitsemisella on voimakkaampi vaikutus kuin kontrollilla

Avaa kuvapankki

Tilaa uutiskirje

Mediayhteys

Susanna Aaltonen
Johtaja, Viestintä
Mediayhteydet, toimialatieto ja -brändi, Kemianteollisuuden viestintävaliokunta

+358 40 593 4221

susanna.aaltonen­@kemianteollisuus.fi

@AaltonenSusanna