Hyppää sisältöön

Eveliina Kunttu: Kesäkatalyytin ensimmäisen viikon tunnelmia

Hain kesäkatalyytin paikkaa alkukeväästä toiveikkaana; jospa saisin kiinnostavan kesätyön Helsingistä ja lisäksi mahdollisuuden tutustua aivan uuteen, itselleni vieraaseen kemianteollisuuden alaan. Toive toteutui ja jo ensimmäinen viikko on lunastanut monet odotuksistani.

Katalyytin tehtävä on omien opintojeni kannalta risteyskohdassa. Yhteiskunnan tutkimus sosiologian näkökulmasta ja toisaalta sivuaineet kauppatieteellisessä tiedekunnassa rakentavat teoreettisen pohjan lähteä tutustumaan kemianteollisuuden alaan ja yrityksiin. Yhteiskunnallinen vaikuttaminen ja edunvalvonta ovat itsessään laajoja käsitteitä, mutta Kemianteollisuuden näkökulmasta erityisen kiinnostavia.

Mielenkiintoni heräsi, kun hahmotin kemianteollisuuden roolin osana vientiteollisuutta sekä jäsenyritysten vahvan äänen Kemianteollisuuden viestinnässä ja edunvalvonnassa. Hakupäätökseen vaikutti olennaisesti, että seurasin tiiviisti ensimmäisen kesäkatalyytin, Riina Kasurisen, vauhdikasta kesää viime vuonna ja koin, että tämä työ voisi tarjota minullekin jotain uutta.

Ensimmäisen viikon aikana olen saanut huikean tietopaketin ja alkanut vasta todella ymmärtää kemianteollisuuden vaikuttavuutta ja toisaalta vaikutusvaltaa suomalaisessa yhteiskunnassa. Alan siis hahmottaa kuinka paljon minulla on opittavaa. Kukapa tulisi ajatelleeksi arjessaan, että niin öljynjalostus, kosmetiikka kuin autonrenkaatkin ovat kemiallisen prosessin tuotteita. Edunvalvonta ja sen eri tasot alkavat hahmottua. Vaikuttamistyön kattavuus vaatii valtavan substanssiosaamisen määrän, mitä tästä talosta todella löytyy.

Uskon, että kesä tarjoaa oppimisen kokemuksia ja tilaisuuksia. Toivon, että pääsen tutustumaan kemianteollisuuden alan yrityksiin. Työhön ja työpaikoille, joille Kemianteollisuus ry pyrkii rakentamaan parempaa toimintaympäristöä. Innovatiivisuus, kestävä kehitys ja turvallisuus ovat teemoina korostuneet monissa keskusteluissa ja haluan tutustua siihen, mitä nämä käytännössä tarkoittavat.

Tule seuraamaan kesän viettoa kemian matkassa sosiaalisessa mediassa #kesäkatalyytti!