Hyppää sisältöön

Työharjoittelijat Sofia ja IIris: Nuorten kuunteleminen ja vastuullisuustyö vakuuttivat

Hellouuu! Olemme Kemianteollisuuden kesän 2022 tutustu työelämään ja tienaa – harjoittelijat Sofia ja Iiris. Meiltä molemmilta löytyy kiinnostusta kemian alaa kohtaan, minkä takia päädyimme kumpikin tänne. Näiden kahden harjoitteluviikon aikana olemme kokeneet kaikkea uutta ja mielenkiintoista!

Olemme päässeet mm. seuraamaan kokouksia ja osallistumaan niihin, analysoimaan Kemianteollisuuden Instagramia, vierailemaan Tekniikan museossa ja syömään aamiaista Teknologiateollisuuden kesätyöläisten kanssa. Sofia pääsi myös mukaan ChemBio-messuille messukeskukseen, vaikka Iiris olikin silloin kipeä. Mielenkiintoisten työtehtävien lisäksi työn etuihin kuuluivat lounassetelit, joilla pääsi ruokailemaan mihin tahansa lähiseudun monista ravintoloista. 

Eräs tehtävämme oli koota ja tiivistää kysymyksiä ja vastauksia vaikeaselkoisesta webinaarista. Vaikka tehtävä olikin haastava, opimme siitä paljon ja saimme tarvittaessa apua. Työssä on ollut hieno huomata, että Kemianteollisuus haluaa kuunnella meidän nuorten ajatuksia ja ottaa ne huomioon. Meiltä on esimerkiksi pyydetty mielipidettä kokouksissa käsiteltyihin aiheisiin.

Meidät sai vaikuttuneeksi myös se, kuinka paljon töitä täällä tehdään vastuullisuuden eteen. Kokouksissa käsitellään ilmastonmuutoksen lisäksi myös vähemmän tunnettuja ongelmia, kuten biodiversiteetin vähenemistä tai epäeettisiä työolosuhteita alkutuotannon maissa. Kokouksista huomaa, miten jokainen tärkeä yksityiskohta otetaan huomioon, jotta saadaan tehtyä parhaita mahdollisia päätöksiä ympäristön, yhteiskunnan ja tietysti yritysten kannalta. Kuulemma kemianteollisuuden lähettiläät ovat jopa lobanneet Euroopan parlamenttia ajamaan kestävää kehitystä tukevia päätöksiä eteenpäin.

Sofiaa kiehtovat sekä oikeustiede että lääketiede, mutta myös luonnontieteet itsessään ovat hänestä kiinnostavia. Tämä harjoittelu onkin ollut mainio tilaisuus tutustua paremmin kemian alaan ja nähdä, mitä kaikkea muuta ala on, kuin labratöitä. Iiris puolestaan aikoo suunnata opiskelemaan meteorologiaa. Ympäristö on hänelle lähellä sydäntä, joten kesäharjoittelun vastuullisuustiimi oli tietysti place to be. Hänelle tavoite on, että meteorologian kautta pääsisi toimimaan maailmanpelastajana entistä paremmin.

Olemme molemmat tyytyväisiä harjoitteluumme – se on ollut antoisa ja mielenkiintoinen. Suosittelemme sitä jokaiselle, joka yhtään harkitsee tänne hakemista.

“Rento ilmapiiri oli minulle yllätys, mutta se on todellakin parhaimpia puolia tässä työssä. Työkaverit olivat ystävällisiä ja he auttoivat mielellään. Olin erityisen vaikuttunut siitä, miten nuoret otettiin hyvin huomioon. Ideoitani pidettiin arvokkaina ja sain vapaat kädet niiden toteuttamiseen esim. somesisällön muodossa. Omaan kokemukseeni pohjautuen monissa tilanteissa nuoria ei arvosteta tarpeeksi. Jos saisin itse valita, niin ottaisin yhtä positiivisen työilmapiirin tulevaan työhöni. Harjoittelu oli ihana kokemus ja voisin hakea tänne myös tulevaisuudessakin! Suuret kiitokset kaikille kollegoille ja erityisesti työparilleni Iirikselle :)!”

-Sofia

“Tulin tänne hieman epäluuloisena, sillä vasemmistokuplassa eläneenä tunnen jonkin verran kapitalismifobiaa. Koko Responsible Care -juttu näytti ensisilmäyksellä viherpesulta, mutta täällä työskennellessäni tajusin, että mainoksilla oli oikeasti hyvä tarkoitus. Etujärjestön toiminnan seuraaminen läheltä oli kokemus, jota en tiennyt tarvitsevani. Täällä työskentelevät näyttävät nauttivan työstään aidosti, olkoon se kuinka raskasta tai päätä vaivaavaa tahansa. Tahdon kiittää heitä ainutlaatuisen työkokemuksen tarjoamisesta – siitä tulee varmasti olemaan minulle hyötyä tulevaisuudessa. Kiitokset tietysti myös Sofialle, meistä tuli paras tiimi :)”

-Iiris

Sofia Meng ja Iiris Hämäläinen

Tutustu työelämään ja tienaa -harjoittelijat