Ei biotaloutta ilman kemiaa
Kemian tutkimuksella on merkittävä rooli maailman ongelmien ratkaisijana. Biotalous tarjoaa lähes rajattomat mahdollisuudet.
”Koska fossiilisten polttoaineiden varaan ei voida laskea ikuisesti, korvaavia energialähteitä pitää saada tilalle ja aika pian. Tarvitaan uusiutuvia raaka-ainelähteitä, jotka eivät ole maailman kasvavan väestömäärän ruoantuotannosta pois”, johtaja Ilkka Kruus DuPontin Nutrition&Health -liiketoiminnasta sanoo.
Haaste on hankala. ”Samoista asioista puhuttiin ja samoja teemoja tutkittiin jo 1980-luvun alun toisen öljykriisin jälkeen. Aikaa on kulunut, mutta asiat eivät ole juurikaan edenneet.”
Suunta on selvä
Osittain hidas eteneminen johtuu alhaisena pysytelleen energian hinnasta. ”Kun asiat ovat kiinni taloudellisista kysymyksistä, tarvitaan yhteiskunnan toimia, jotta tutkimusta suunnataan oikein. Tutkimus vaatii aikaa, pitkäjänteisyyttä ja otollisia olosuhteita.”
Se, kuinka pitkälle lähitulevaisuudessa päästään uusien asioiden, kuten biotalouden, kehittämisessä, on Kruusin mukaan pitkälti kiinni paitsi taloudesta myös poliittisesta ohjauksesta. Suunta on selvä, mutta vauhti riippuu ympäröivän maailman tapahtumista.
”Poliittiset päätökset ovat aina sidoksissa taloudelliseen tilanteeseen. Jos talous pyörii ja öljy, energia sekä raaka-aineet ovat kalliita, biotalouden kehitys voi nopeutua.”
Biotaloudella on Suomessa vankka pohja metsäteollisuudessa, mutta vahvaa osaamista löytyy myös kemianteollisuudesta. ”Kun biomassasta lähdetään jalostamaan tuotteita, mitään ei synny ilman kemiaa. Ilman kemiaa biotaloutta ei oikeastaan ole edes olemassa.”
Laatu ratkaisee
Kruus näkee edessä pitkän tien. ”Olemme hyvässä liikkeessä ja suunta on oikea. Tutkimus on kestävyyslaji, jossa on turha odotella pikavoittoja. Tarvitaan välietappeja, joissa tuloksia voidaan kaupallistaa ja jatkaa sitten matkaa kohti seuraavaa etappia.”
Biomassasta lähtevät kaupallistettavat tuotteet voivat Kruusin mukaan olla hyvinkin moninaisia. Tärkeintä on, että syntyy osaamista. Tietoakin voi myydä eikä kaikkea tarvitse itse kaupallistaa fyysisiksi tuotteiksi.
”Suomen on pärjättävä laadulla, koska määrällä emme pysty. Myöskään yksinään emme pärjää, vaan tarvitsemme kansainvälistä yhteistyötä ympäri maailmaa.” Kruus peräänkuuluttaa myös vahvaa perustutkimusta.