Hyppää sisältöön

Biokaasulla puhdistuvat pyykitkin

Oululaisyritys pumppaa kaatopaikalta biokaasua, jota hyödynnetään suoraan teollisissa prosesseissa. Biokaasun avulla valmistetaan rakennuseristeitä, desinfioidaan sairaalainstrumentteja, pestään pyykkiä sekä tuotetaan sähköä ja ehkä jatkossa myös polttoainetta liikennekäyttöön.

Kaatopaikalla syntyvän biokaasun talteenotosta säädetään EU:n direktiivillä. Suomessa laki on edellyttänyt vuoden 2002 alusta lähtien biokaasun talteenoton lisäksi myös sen hyödyntämistä. Oulun Jätehuolto on tehnyt hyödyntämisestä bisnestä jo vuodesta 1998 lähtien.
 
− Meille biokaasupumppaamo ei ole vain ympäristöinvestointi, vaan myös energiainvestointi, mikä on maksanut itsensä takaisin moneen kertaan. Biokaasun osuus on liikevaihdostamme merkittävä, toimitusjohtaja Markku Illikainen sanoo.
 
Biokaasua voidaan tuottaa joko biokaasureaktoreilla tai keräämällä kaatopaikalla muodostuvaa biokaasua pumppaamalla. Oulun Jätehuolto pumppaa biokaasua kahdelta kaatopaikalta, puhdistaa sen ja poistaa siitä veden. Tämän jälkeen kaasu siirtyy jakeluverkkoon ja teollisiin prosesseihin, kuten kivivillaeristeitä rakennusteollisuudelle valmistavan Paroc Groupin ja Lindströmin käsipyyhepesulan käyttöön.
 
Oulun Jätehuolto on ottamassa käyttöön kompostointikäsittelyn ohelle biojätteen mädätyskäsittelyn. Ensi vuonna suunnitelmissa on ryhtyä tuottamaan biokaaasusta myös liikennepolttoainetta. Suomalaisyrityksistä mm. Gasum valmistaa jo biokaasua liikennepolttoaineeksi sekä sähkön, kaukolämmön ja energian tuotantoon. Myös energiayhtiö St1 Oy tunnetaan ympäristöystävällisten polttoaineiden ja uusitutuvan energian valmistajana.
 
 
Lisätiedot: