Hyppää sisältöön

Antti Laaksonen: Kesä kemiantuotannossa

CH3COOCH=CH2 – Siis mitä? Ei hätää, ei tämä kirjain-numeroyhdistelmä minullekaan kerro yhdistelmän olevan dispersiopohjaisen puuliiman raaka-aineen rakenne kaavaa. Aina ei nimittäin tarvitse ymmärtää moolimassoja työskennelleekseen kemian parissa.

Yläasteikäisenä eli vuonna 2003 aloitin niin kutsuttuna ”tonnilaisena” kahdenviikon kesätyöt Tampereen kupeessa sijaitsevassa kemiantehtaassa – Kiilto Oy:ssä. Tällöin työtehtävät olivat erinäisiä kiinteistön ja tehtaan kunnossapitoon liittyviä, aina nurmikonleikkuusta sulateliimatehtaan ilmanpuhdistimien vaihtamiseen. Pääsääntöisesti työtehtävät olivat ulkotöitä, tämän johdosta sadepäivien komennukset pakkaamoon olivat kesätöiden huipentumia. Kesät 2004 ja 2005 jatkettiin myös tonnilaisen työsopimuksella.

Seuraavana kesänä ikää oli jo kertynyt tarpeeksi ja sain työskennellä koko kesän pakkaamossa. Liimanpakkaajan toimenkuvaan kuuluvat erilaisten liimojen, ohenteiden sekä rakennusmassojen pakkaaminen suoraan sekoittajasta. Pakkauskoot vaihtelevat alle litran pienastioista aina suuriin yli 1 400 kilon kontteihin. Kiillolla pakkaajan näkökulmasta tilanne on hyvä, sillä tuoteperheen ollessa hyvin laaja, tuo se vaihtelevuutta pakkaamiseen. Näissä merkeissä meni myös kesä 2007.

Välillä hain vauhtia muista hommista, kunnes saavutin kauan tavoittelemani opiskelupaikan. Kesäisin koulujen lomien takia on oman alan töitä hieman vaikea saada, joten Kiilto tarjoaa opiskelijalle mahdollisuuden tehdä kesätöitä. Tilanne on molempien näkökulmasta edullinen, sillä yrityksen on helppo palkata osaava henkilö ja työntekijän on mukava palata tuttujen työtehtävien ääreen.

Tänä kesänä sain ajaa trukkikortin ja pääsen lomien ajan tuuraamaan tuotannon trukinkuljettajaa. Tämä kesä tuo siis tullessaan uuden haasteen ja uutta opittavaa. Uuden oppiminen tekee aina kesätyöstä entistä mielekkäämpää ja tuo vaihtelevuutta toimenkuvaan.

Nyt kun opiskelen teknisentyön aineenopettajaksi, minulla on velvoite tulevassa työssäni yhdessä rehtorin kanssa vastata koulussa käytettävistä kemikaaleista. Tämä uusi käytäntö velvoittaa koululaitokset tekemään kaikissa kouluissa käytettävistä kemikaaleista kemikaaliluettelon tuoteselosteineen. Käytäntö on yksi osa riskienhallintaa ja työturvallisuutta. Tästä onkin hyvä ottaa mallia juuri Kiillolta, jossa työturvallisuuteen kiinnitetään erityistä huomiota. Tulevassa työssäni tulen vastaamaan materiaalihankinnoista, joten Kiillolta saamastani kokemuksesta ja liimojen tuntemuksesta on varmasti tulevaisuudessa hyötyä. En olisi uskonut ensimmäistä työsopimusta kirjoittaessani yli 10 vuotta sitten, että kesätyöt Kiillolla tulisivat yhdistymään tulevassa ammatissani.

Lisätietoja

Kesä kemiassa-blogissa nuoret kertovat kesätyökokemuksistaan kemianteollisuudessa.

Antti Laaksonen

Kirjoittaja opiskelee Turun yliopistossa Rauman opettajankoulutuslaitoksen yksikössä teknisentyön aineenopettajaksi sekä luokanopettajaksi ja on kesätöissä Kiilto Oy:ssä.