Hyppää sisältöön

Anni Siltanen: Tulevaisuuden työelämätaitoja kesätöistä

Ensimmäisestä kesätyöpaikastani jäänyt positiivinen kuva on kantanut kaikkiin sitä seuranneisiin työpaikkoihini. Työtodistus on edelleen tallella.

T-median koordinoima Vastuullinen kesäduuni 2016 -kampanja käynnistyi alkuvuodesta. Sen tavoite on auttaa työnantajia kehittämään kesätyöprosessejaan ja tarjoamaan nuorille entistä laadukkaampia kesätyöpaikkoja. Keskiössä ovat hyvän kesätyön periaatteet: hyvä hakijakokemus, mielekäs työ, kattava perehdytys ja ohjaaminen, oikeudenmukainen ja tasapuolinen työympäristö, kohtuullinen palkka, kirjallinen työsopimus ja työtodistus. Vuoden 2016 kampanjassa on jo mukana noin 300 työnantajaa, jotka yhdessä taarjoavat lähes 50 000 työpaikkaa. Myös moni kemianteollisuuden yritys on lähtenyt mukaan vastuullisten kesätyönantajien joukkoon. Se on hieno asia. Mukaan kampanjaan voi vielä ilmoittautua.

Jokainen meistä muistaa ensimmäisen kesätyökokemuksensa. Minulla se oli 90-luvun puolivälissä ns. ”tonnilaisena” Tampereella. Siirsin yrityksiltä kerättyä tietoa vihkoista exceliin, hain tukusta toimistotarvikkeita ja sain osallistua kahden päivän kurssille, jossa opeteltiin Internetin käyttöä. Rahat sijoitin uuteen pyörään. Kasiluokkalaiselle päällimmäisenä mieleen jäi onnistumisen kokemus: sain hyvää palautetta, opin toimistorutiinien lisäksi kysymään rohkeasti neuvoa itseäni huomattavasti vanhemmilta ihmisiltä ja minuun luotettiin. Työtodistus on edelleen tallella. Ensimmäisestä kesätyöpaikasta jäänyt positiivinen kuva on kantanut myös kaikkiin myöhempiin työpaikkoihini.

Taloustilanne on tällä hetkellä  tiukka, ja että moni yritys punnitsee tarkasti kesän resurssitarpeita. Siitä huolimatta kannustan työnantajia pohtimaan yleisesti kesätöiden tarjoamista alan opiskelijoille, ja myös ensimmäisen kesätyökokemuksen tarjoamista yläkoulu- ja lukioikäisille. Esimerkiksi Tutustu työelämään ja tienaa –malli on oiva mahdollisuus tarjota työtä kahdeksi viikoksi nuorelle, joka ei ole vielä koskaan ollut kesätyössä. Ensimmäinen kesätyökokemus on usein enemmän työelämään tutustumista ja -valmentamista kuin varsinaisesti itsenäistä työskentelyä. Tekijälleen se voi olla valtavan merkittävä kokemus. Esimerkiksi EK tarjoaa lisäohjeistusta ja käytännön apua nuoren kesätyöntekijän palkkaamiseen.

Onnistunut ensimmäinen kesätyökokemus johtaa parhaimmillaan uudesta alasta kiinnostumiseen. Kemia on niin monipuolinen ala, että mahdollisuudet ovat lähes rajattomat: sekä käytännön tekijä että vaikkapa kierrätyksestä kiinnostunut tutkijan alku voivat kesätyön kautta innostua tulevaisuuden globaalien haasteiden ratkomisesta kemianteollisuudessa. Tietoutta kemian kesätyöpaikoista voi lisätä vaikkapa ilmoittamalla kesän 2016 kesätyöpaikat Kesätyölaskuriin. Näytetään yhdessä nuorille, miten mielenkiintoinen ala kemia on!

Anni Siltanen

Asiantuntija, Osaaminen ja vetovoima