Hyppää sisältöön

Ville Kuusisto: Sähköteekkarin kesätyö Gasumilla

Gasum Oy vastaa maa- ja biokaasun toimituksesta Suomessa. Maakaasuputkiverkostoa on yli 1500 km. Samalla yhtiöllä on biokaasulaitoksia, LNG-tuotantolaitoksia sekä kaasuautojen tankkausasemia.

Ennen kesätöiden alkua, omat ennakkotietoni yhtiöstä jäivät kuitenkin käytännössä alppimaajoukkueen pääyhteistyökumppanuuteen sekä käsivarsimainokseen omissa teekkarihaalareissa.

Kesätyönhakurumba alkoi jälleen hyvissä ajoin ennen kesää, jolloin laitoin työhakemuksia lähestulkoon jokaiseen yhtiöön, mihin vain keksin laittaa. Olin jo ehtinyt asennoitua fysiikan töihin ja muihin kesäopintoihin kesätyönäni, kunnes puhelinsoitto tuli ja kesätyöpaikka Gasumin Tampereen toimipisteeseen avautui. Olin kuullut Gasumista kesätyönantajana kavereideni kautta, jotka olivat olleet aikaisempina vuosina kesätöissä Tampereella, joten pientä hajua töistä oli jo ennen kesätöiden alkua.

Minua luonnollisesti jännitti ensimmäinen työpäivä uudessa työpaikassa. Onneksi kuitenkin löysin nopeasti paikkani työyhteisössä ja huomasin jännityksen olleen turhaa. Sähköisen kunnossapidon puolella olen päässyt tekemään erilaisia vuositarkastuksia, yksinkertaisia sähköasennuksia ja tankkausasemien viikkokiertoja. Muutamat maakaasun jakeluun liittyvät sähköiset muutostyötkin on tullut jo koettua ensimmäisen puolentoista työkuukauden aikana. Myös kytkentäpiirustukset ovat tulleet tutuiksi kesän aikana. Samalla tutuksi on myös tullut valtatie 3 Helsingin suuntaan pakettiauton ratissa, sillä suurin osa töistä sijaitsee luonnollisesti Tampereen ulkopuolella. Työtehtäviä on siis ollut kiitettävästi laidasta laitaan.

Opiskelen sähkötekniikkaa, joten kesätyö, jossa pääsen tekemään ns. ”oikeita” sähköön liittyviä töitä, on todellinen lottovoitto. Pääsen runsaasti linkittämään omia teoreettisen puolen tietojani käytäntöön. Aikaisemmat kesätyöni olen ollut töissä hautausmaalla, joten muutos aikaisempaan ruohonleikkuuseen on merkittävä. Tämä tarkoittaa samalla sitä, ettei aikaisempaa kokemusta ole minkäänlaisista sähkötöistä. Sen takia töissä on ollut paljon opeteltavaa, mutta samalla se on ollut harvinaisen palkitsevaa.

Ville Kuusisto

Kirjoittaja on kolmannen vuoden sähkötekniikan opiskelija Tampereen teknillisestä yliopistossa.