Hyppää sisältöön

Turvallisuusosaaminen SuomiAreenalla – hyvän yhteistyön tulos

Kemianteollisuuden järjestöjen ja laajan yhteistyöryhmän yhteinen teema, turvallisuusosaamisen kehittäminen, oli näkyvästi esillä Porin SuomiAreenassa. Kysymyksenä oli: #Turvallisuustehtävä: riittääkö osaaminen kotona ja työpaikoilla? Teemaa käsiteltiin kuten SuomiAreenalla tehdään – vakavasti ja kiinnostavasti.

SuomiAreenan teemat kesällä 2018 olivat turvallisuus, suvaitsevaisuus ja vastuullisuus. Kemianteollisuuden Responsible Care -ohjelman yhteistyöjärjestöt olivat mukana laajassa yhteistyöryhmässä, joka järjesti toiminnallisen tehtäväpisteen kansalaistorille ja lavaohjelman Puuvillan kauppakeskuksen lavalle. Mukana yhteistyössä olivat kemianteollisuuden yhteistyöjärjestöjen – Kemianteollisuus ry:n ,Teollisuusliitto ry:n, Ammattiliitto Pro ry:n ja Ylemmät Toimihenkilöt YTN ry:n lisäksi Stora Enso, Työturvallisuuskeskus, Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes), sosiaali- ja terveysministeriön työ- ja tasa-arvo-osasto sekä Opetushallitus.

Ohjelmakokonaisuuden suunnitteleminen aloitettiin jo loppukesästä 2017.

– SuomiAreenan pääteemat osuivat tänä kesänä Responsible Care-ohjelman kehittämisen kannalta ihan nappiin. Nostimme turvallisuusosaamista esille vakavasti ja viihdyttävästi, kuten SuomiAreenalla tehdään, sanoo Kemianteollisuus ry:n turvallisuuden johtava asiantuntija Merja Vuori. 

Kansalaistorin teltalla kävijät pääsivät ratkaisemaan turvallisuustehtäviä. Äänestyskoneella pohdittiin kemikaalien varoitusmerkkien tarkoitusta ja turvallisuuden kehittämiseen liittyviä vaihtoehtoja. Osastolla oli myös mahdollisuus tehdä turvallisuushavaintoja ja paneutua verkkokaupan turvallisiin valintoihin.

– Kansalaistorin #Turvallisuustehtävä-teltalla äänestyksiäkin tehtiin lähes 2 300. Kaikkiaan kävijöitä oli arviolta yli 4 000. Yhteinen konseptimme toimi hyvin – telttaa oli helppo lähestyä ja jäädä keskustelemaan turvallisuudesta, sanoo Merja Vuori. 

Lavaohjelmassa Porin Puuvilla-kauppakeskuksessa 19.7.2018 jatkettiin #Turvallisuustehtävä-teemalla. Kilpailemassa olivat juontaja Peter Nymanin johdolla toimittaja Riku Rantala, koomikko ja kehitysjohtaja Lotta Backlund, Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen, Marttaliiton pääsihteeri Marianne Heikkilä, Stora Enson talousjohtaja ja Suomen maajohtaja Seppo Parvi ja ammatillisen koulutuksen asiantuntija Jasmina Khabbal.

– Saimme kisaamaan hyviä, sanavalmiita eri alojen ammattilaisia, joilla kaikilla oli oma kulmansa turvallisuuteen ja sen kehittämiseen. Kisaohjelma houkutteli noin kaksisataa katsojaa, jotka saivat seurata oivaltavaa ja viihdyttävää kisaamista ja keskustelua.  Turvallisuusosaamista ei kehitetä umpiossa vaan aktiivisesti tekemällä ja keskustelemalla.

Merja Vuori on hyvin tyytyväinen SuomiAreenan antiin. 

-Laaja-alainen yhteistyö eri toimijoiden kesken näytti jälleen voimansa. Tällaista kokonaisuutta ei saa aikaan toimimalla yksin – tarvitaan hyvää, toimivaa yhteistyötä.  Uskon vahvasti, että kaikki yhteistyön osapuolet saivat viikosta paljon lisäarvoa. Ja turvallisuusosaaminen meni taas yhden askeleen eteenpäin.

Otsikon valokuva: SuomiAreena.
Muut valokuvat: Riina Kasurinen, Kemianteollisuus ry 

Lisätietoja

Kemianteollisuuden kestävän kehityksen vastuullisuusohjelma Responsible Care 

Turvallisuusosaaminen on tärkeä osa kemianteollisuuden henkilöstön ammattitaitoa.