Hyppää sisältöön

Timo Leppä: Kesäduuni on paras duuni

Kesähessujen ja –helinöiden saapuminen työpaikoille tuo mieleen aina omat kesätyökokemukset. Olin lukion kynnykseltä opiskelujen loppuvaiheeseen asti töissä joka kesä. Olin joinakin kesinä kunnan hommissa mm. liikenteen laskijana, kadunmittausmiehenä ja jätevesilaitoksella operaattorina.

Myöhemmin maistoin kesätöitä teollisuuden ja elinkeinoelämän parissa Nastolassa, Tukholmassa, lähellä Liverpoolia ja Sveitsissä Luzernissa.

Kaikki kesäduunit ja työnantajat olivat erilaisia ja jokainen kesä jo senkin takia uusi kokemus. Pidin kesätöitä erinomaisina mahdollisuuksina kokeilla erilaisia ammatteja, tutustua erilaisiin yrityksiin ja työskennellä eri maissa. Jotkut ystävistäni hakivat ja useimmiten pääsivät samaan paikkaan missä olivat olleet aikaisempina kesinä. Hakeminen oli tietysti helpompaa ja sisään pääseminen yksinkertaisempaa, mutta itselleni vaihtelu, uudet kokemukset ja osaamisen kasvaminen olivat tärkeimpiä asioita.

Työtä haettiin silloin ahkeralla puhelimen käytöllä ja kirjeiden kirjoittamisella (!) sillä internetistä ja sähköpostista ei kukaan osannut edes unelmoida. Välineet ovat muuttuneet, mutta sisältö säilynyt. Työhakemuksessa tarvitsee kertoa ainoastaan kaksi asiaa: miksi minä haluan juuri tämän työpaikan ja miksi juuri minut kannattaa palkata. Kaikki muu järjestyy tämän jälkeen.

Kesätyöpaikassa aloittaminen ei jännittänyt erityisesti, ilmoittauduin tehtaan portilla nuoruuteen kuuluvalla itseluottamuksella ja aina siitä luotsattiin eteenpäin. Kaikissa työpaikoissa minua kohdeltiin reilusti ja otettiin hyvin mukaan työporukkaan. Joka kesä opin jotain uutta, josta minulle on ollut hyötyä myöhemmin elämässäni. Eräässä työpaikassa opin esimerkiksi todella nopeasti, ettei kahvikassan rahoilla KOSKAAN osteta vanhaa pullaa, vaikka se onkin halvempaa kuin tuore. Erilaiset kokemukset esimiesten toiminnasta ja yrityskulttuureista ovat jääneet mieleen, toiset kannustavina ja toiset varoittavina.

Kaikki kesätyöt olivat hienoja kokemuksia, joihin liittyi tietysti myös kaksi käytännön asiaa. Niistä kaikista maksettiin rahaa, jota käytin hyvällä mielellä seuraavan talven aikana ja jokainen niistä päättyi kesän jälkeen. Matka jatkui ja niin minusta tuli minä.

Timo Leppä

Kemianteollisuus ry:n toimitusjohtaja.