Hyppää sisältöön

Terva rekisteröitiin ajoissa

Suomen kemianteollisuuden historian ensimmäinen vientituote, terva, saatiin rekisteröityä toukokuussa 2018. Rekisteröinnin rahoitukseen osallistui useita säätiöitä, yrityksiä ja yhdistyksiä.

Tervan  REACH-rekisteröimiseksi perustettiin syksyllä 2015 yhdistys Eläköön terva ry.  Rekisteröinnin kokonaiskustannukseksi tuli noin 150 000 euroa. Koska tervan valmistaminen on Suomessa hyvin pientä liiketoimintaa, oli alun alkaen selvää, että rekisteröinti tarvitsee ulkopuolista rahoitusta. Rekisteröinnin rahoitustapa onkin ainutlaatuinen EU:n alueella REACH-rekisteröinnin toimeenpanossa.

Tervan rekisteröintiin saatiin rahoitusta säätiöiltä, Kirkkohallitukselta, yhdistyksiltä ja yrityksiltä. Suurimmat rahoittajat ovat Suomen Kulttuurirahasto, Kirkkohallitus, Svenska Kulturfonden, Koneen Säätiö, Väriteollisuus ry, Kemianteollisuus ry ja Metsäteollisuus ry. Lisäksi mukana oli useita pienempiä tukijoita. Ilman rekisteröintiä yli tonnin vuosituotantoon yltävä tervanvalmistus olisi loppunut Suomessa kesäkuussa 2018. 

Tervan päärekisteröijä on Saarijärven Hautaterva ja muut rekisteröijät Lentiiran Terwa Ky ja Puirova.  Nämä rekisteröineet yritykset voivat tuottaa tervaa 1–10 tonnia vuodessa. Esimerkiksi kyläyhdistykset ja tapahtumajärjestäjät saavat jatkossakin tuottaa tervaa ilman rekisteröintiä, jos  vuosituotanto jää alle tonnin. Itse REACH-rekisteröinnin toteutti ympäristöalan asiantuntijayritys Linnunmaa Oy. 

Terva on nyt onnistuneesti rekisteröity mutta Eläköön terva ry:tä tarvitaan edelleen. Kemikaaliasetus edellyttää, että rekisteröintiä seurataan ja ylläpidetään. Jatkossa Euroopan kemikaalivirasto ECHA määrää aineen koostumuksen perusteella, mihin rekisteröintiin uudet tervan valmistajat liitetään ja millaisia lisätutkimuksia mahdollisesti tarvitaan.  

Eläköön terva ry:n puheenjohtajana alusta asti toiminut Juha Pyötsiä siirtyy syksyllä 2018 yhdistyksen varapuheenjohtajaksi. Uutena puheenjohtajana aloittaa Ilkka Pollari. 

 

(Valokuva: Pelastetaan terva ry:n Facebook)