Hyppää sisältöön

Sinikka Markkula, Orion: Tietotekniikka parantaa lääketurvallisuutta

Lääkealalla tuotteiden turvallisuus ja saatavuus ovat äärimmäisen tärkeitä. Tietotekniikka auttaa varmistamaan, että tiukat vaatimukset täyttyvät lääkekehityksestä apteekkiin.

Uuden lääkkeen kehittäminen on vuosia ja suurta asiantuntemusta vaativa hanke, jonka jokainen vaihe on dokumentoiva tarkasti tuotteen turvallisuuden takaamiseksi. Aiemmin lääkkeen myyntilupaan tarvittiin rekkakuormallinen paperisia asiakirjoja. Nyt tieto on sähköisessä muodossa.

Orionin tietohallintojohtaja Sinikka Markkula sanoo, että tietotekniikka auttaa osaltaan varmistamaan lääketurvallisuudelle asetetut tiukat vaatimukset.

– Oleellista on tiedon eheys ja jäljitettävyys. Se tarkoittaa, että pystymme todentamaan tiedon oikeellisuuden sekä siihen tehdyt muutokset.

Tietojen manuaalisessa käsittelyssä on aina riski, että ihminen kirjaa tiedot väärin tai siirtää tietoa väärin paikasta toiseen.

– Tietokone tekee harvoin tällaisia virheitä, jos tietoturvasta ja asianmukaisista kontrolleista huolehditaan.

Digitaalisista järjestelmistä on hyötyä myös lääkkeiden saatavuuden varmistamisessa. Niiden avulla tuotanto- ja logistiikkaketjua voidaan suunnitella ja seurata entistä tehokkaammin lääketehtaalta aina apteekkeihin ja sairaaloihin.

Teksti: Matti Remes
Kuva: Sini Pennanen / Sininen Kuva