Hyppää sisältöön

Sanna Suokas: Toisenlainen kesä Nesteellä

Kesä alkoi perhosia vatsassa ja intoa täynnä. Samoin kuin edellinen kesä samassa työssä sekä porukassa. Nyt vain jännitti eri tavalla, kun tiesi, että kohtaan jo odotuksia ja vaatimuksia toisen kesän kesäharkkarina. Olen siis kesätöissä jo toista kesää Nesteellä Porvoon öljynjalostamolla tuotannossa operaattorina. Vastaan siis siitä, että prosessit käyvät niin kuin kuuluu.

Tämä kesä tulisi kuitenkin poikkeamaan normaalista kevään suurseisokin johdosta. Mutta enpä olisi arvannut, että kuinka paljon. Suurseisokissa huolletaan prosesseja ja tehdään niihin muutoksia tarpeen mukaan. Seisokissa tehdään töitä erilaisissa tiimeissä, joilla on kaikilla oma vastuualue. Itse työskentelin työnopastajani kanssa investointihankkeiden parissa. Liitimme muun muassa uuden vetykompressorin vanhan tilalle. Mutta jos pelaa korttinsa oikein, niin aikaa jää myös vähän ihmettelyyn ja tutkiskeluun. Pääsin esimerkiksi tutustumaan erilaisiin prosessilaitteisiin sisältä ja kiipeämään 100 metrin korkeuteen savupiippuun.

Fiilikset suurseisokin aikana aaltoilivat ja into aika ajoin hiipui epäonnistumisien ja riittämättömyyden tunteiden tieltä. Olen kuitenkin oppinut jo tämän kesän aikana, että päämäärän tavoittelu epäonnistumisista huolimatta on tie menestykseen.

Myös hyvät työkaverit ja perehdyttäjät ovat olleet iso syy ensinnäkin innon muodostumiseen, mutta myös sen säilymiseen ja kasvamiseen alaa kohtaan. Ylösajo on jo vauhdissaan tuotantolinjallamme ja pian pääsee vähän myös hengähtämään, kun prosessit taas käyvät ja palataan normityöarkeen.

Haasteet eivät kuitenkaan lopu siihen, vaan loppukesästä odottaa operaattoritentti, jossa katsotaan, että onko minusta tähän hommaan. Operaattoritentti sisältää teoriaosuuden sekä käytännönharjoitteita, jotka pisteytetään. Tentin läpipääsy on vaatimus operaattorina työskentelyyn. Siinä onkin sitten seuraava haaste, jota kohti suuntaan innolla!

Sanna Suokas

Kesäharjoittelija (operaattori), Neste