Hyppää sisältöön

ProtectPipe: Bakteerit lykkäävät putkiremonttia vuosilla

ProtectPipen kehittämä mikrobiliuos hajottaa viemäriin kertyvät orgaaniset aineet ja ehkäisee näin putkistojen haurastumista.

Viemäriputkien sisäpintaan kertyy esimerkiksi ruuantähteistä orgaanista ainesta, joka tuottaa mädäntyessään ikäviä hajuja ja putkia haurastuttavaa rikkivetyä.

Vuonna 2016 perustetun ProtectPipe Oy:n mikrobiliuos pystyy pilkkomaan putkistolle haitalliset rasvat, proteiinit ja selluloosan. Hajoamistuotteena syntyy pelkkää vettä ja hiilidioksidia.

”Mikrobit ovat ympäristöystävällinen tapa ehkäistä kertymiä ja lykätä näin putkiremonttia jopa useilla kymmenillä vuosilla”, ProtectPipe Oy:n hallintojohtaja Hannu Keränen sanoo.

Tuotekehityksen suurimpia haasteita on ollut viemärien vaihteleviin oloihin sopivien bakteerikantojen löytäminen. Niiden tulee kestää muun muassa suuria lämpötilojen ja pH-arvojen vaihtelua.

Sadoista tutkituista mikrobeista on seuloutunut lopulta viisi eri bakteerikantaa, jotka pystyvät pilkkomaan orgaanista ainesta ja myös lisääntymään putkistoissa.

Startup-yritys keräsi viime vuonna 850 000 euroa joukkorahoituskierroksella, joka ylimerkittiin seitsemässä tunnissa.

”Niillä rahoilla olemme nopeuttaneet kasvua. Viime vuonna liikevaihtomme oli puoli miljoonaa euroa, mutta tänä vuonna odotamme pääsevämme jo 1,5 miljoonaan euroon.”

Suomen ohella ProtectPipen tuotetta myydään Ruotsissa, Virossa ja Dubaissa. Etenkin kasvu Ruotsin markkinoille kiinnostaa yritystä.

Omakoti- ja kerrostalojen lisäksi ProtectPipen asiakaskuntaan kuuluu myös ravintoloita ja laivayhtiöitä.

Teksti: Matti Remes
Kuva: ProtectPipe Oy