Hyppää sisältöön

Medix Biochemica: Soluviljely korvaa hiiret vasta-aineiden teossa

Medix Biochemican vasta-aineiden kysyntä kasvaa vauhdilla etenkin Kiinassa. Ilman koe-eläimiä tapahtuvaan tuotantoon tarvitaan vahvaa biokemian osaamista.

Bioteknologiayritys Medix Biochemica valmistaa vasta-aineita ja antigeenejä, joita diagnostiikka-alan yritykset tarvitsevat diagnostisiin testeihin sairaaloiden, terveyskeskusten ja lääkäriasemien käyttöön.

Yhtiön liikevaihto viime vuonna oli lähes 21 miljoonaa euroa ja kasvua edellisvuoteen 23 prosenttia.

”Nopeimmin kasvavat nyt Kiinan markkinat. Perustimme Shanghaihin myyntiyhtiön, jota kautta olemme luoneet hyvät yhteydet diagnostisten testien paikallisiin valmistajiin”, Medix Biochemican toimitusjohtaja Ismo Råman sanoo.

Suomalaisyritys kuuluu alansa johtaviin toimijoihin maailmassa. Sen tuotetarjonnassa on yli 250 vasta-ainetta ja antigeeniä. Kohderyhmäalueita ovat muun muassa hedelmällisyys, syövät, kilpirauhasen ongelmat, sydän- ja verisuonitaudit sekä diabetes ja muut aineenvaihduntaan liittyvät sairaudet.

Medix Biochemica käyttää merkittävän osan liikevaihdostaan tuotekehitykseen.

”Etenkin syöpiin sekä sydän- ja verisuonitauteihin liittyvät testit ovat kasvualue, johon mekin panostamme paljon tuotekehityksessämme.”

Vasta-aineiden tuotannossa ei tarvita hiiriä tai muita koe-eläimiä, sillä soluja voidaan lisätä laboratoriossa kasvattamalla. Monet muut yritykset tuottavat vasta-aineita edelleen elävissä eläimissä, esimerkiksi vuohissa.

”Laboratoriossa kasvatetut solut tuottavat tasalaatuisempia tuotteita kuin koe-eläimissä. Soluviljelytekniikoiden hallinnassa tarvitaan vahvaa biokemian osaamista.”

Teksti: Matti Remes
Kuva: Medix Biochemica Oy