Hyppää sisältöön

Kraton Chemical – vahva turvallisuuskulttuuri kantaa

Kemianteollisuuden turvallisuuspalkinto kannustaa kemianteollisuuden yrityksiä ja oppilaitoksia turvallisuustyön kehittämiseen.
Vuonna 2019 keskisuurten yritysten sarjan voittaja oli Kraton Chemical Oy. Yrityksessä on jatkettu määrätietoista turvallisuustyötä, vaikka koronapandemia on tuonut uusia isoja haasteita.

– Koronatilanne on luonnollisesti muuttanut turvallisuustoimintaamme melkoisesti, kasvokkain tapahtuvan vuorovaikutuksen vähentyessä. Suuri osa toimihenkilöistä on etätyössä ja kriittiset toiminnot (erityisesti operaattorit ja laboratorio) on eristetty omiin kupliinsa, sanoo HSE&S Manager Elisa Tuhkanen.

– Vastaavasti on otettu digiloikka ja Teamsin kautta etsitty uusia tapoja pitää yllä vuorovaikutusta, ideointia ja keskustelua.

– Turvallisuuden kehittämistä on jatkettu edelleen laajasti. Esimerkiksi 5S-ohjelman (Selvitä – Säilytä – Siivoa – Standardoi – Seuraa) laajentaminen 6S:ksi (kuudes S on Safety) ja samalla 5S:n kehittäminen edelleen koko porukalla on keskeisimpiä asioita. Turvallisuuskoulutusta on jatkettu entiseen malliin. Toki korona rajoitti koulutusten järjestämistä luokkahuonekoulutuksina, mutta mistään keskeisestä ei ole tingitty. Keskeisenä osana koulutuksissa ovat keskustelut, ryhmätyöt ja yhteiset ideoinnit, joilla saadaan uusia näkemyksiä ja löydetään tapoja tehdä asiat turvallisimmalla tavalla.

Kraton Chemical on aktiivinen toimija Yrityskylässä, jossa pienoistehtaalla turvallisuusajattelua tuodaan esille jo kouluikäisille.

– Yhteistyö Yrityskylän kanssa jatkuu edelleen, ja siinä kiertotaloutta on nostettu entistä enemmän esille.

– Suurin haaste viime aikoina on ollut koronan mukanaantuomat rajoitukset, mutta vahva turvallisuuskulttuuri on kantanut hienosti. Jokaisella on turvallisuus ykkösarvona ja sen mukaisesti toimitaan arjessa. Vaaranpaikkailmoituksia ja aloitteita tulee edelleen paljon, riskinarvioita tehdään ja turvallisuuskeskusteluja käydään.

Lue lisää kemianteollisuuden turvallisuuspalkinnosta ja tee hakemus 1.3. mennessä.

(Valokuva kemianteollisuuden turvallisuuspalkinnon jakotilaisuudesta 16.4.2019. Kuvassa vasemmalta oikealle: Kraton Chemical Oy:n toimitusjohtaja Ari Venninen, HSE&S Manager Elisa Tuhkanen, vuoromestari Maarit Littow ja operaattori Jere Saarela. Valokuva: Matti Matikainen)