Hyppää sisältöön

Kiia Vähä-Impola, Coreplast Laitila Oy: Kirjallisuustieteen opiskelijan matka tehdastyöhön

Kesätyö tehtaassa ei monellekaan tule ensimmäisenä mieleen tai edes kuulosta kovin houkuttelevalta, ellei se liity erityisesti omiin mielenkiinnonkohteisiin. Ei aluksi minullekaan, mutta nyt työskentelen jo toista kesää Coreplast Laitila Oy:n kokoonpanossa laadunvalvojana.

Työt sisätiloissa keinovalojen loisteessa kauniina kesäpäivänä ei kuulosta kovin mukavalta, mutta toisaalta säännöllinen kolmivuoro, vapaat viikonloput ja monipuolinen työnkuva kuitenkin kiinnostavat. Päädyin Coreplastille ensimmäisenä kesänä pääosin tienatakseni tulevaa opiskelua varten. Opiskelen Turun yliopistossa yleistä kirjallisuustiedettä, joten varsinaisesti alaani työt Coreplastilla eivät kuulu. Se kuitenkin on tuonut virkistävää vaihtelua ja monipuolisuutta niin opiskelujen oheen kuin kesäänkin.

Kuulutan itse monipuolisen kesätyökokemuksen perään ja olenkin tehnyt hyvin laajasti eri alojen töitä. Jokaiselta alalta oppii jotain uutta, joka avartaa omaa näkemystä. Koska Coreplastissa toimii sekä ruiskuvalu että kokoonpano, saa monien tuotteiden nähdä valmistuvan lähes alusta loppuun. Se auttaa ymmärtämään kuinka paljon aikaa ja vaivaa hyvinkin pieni osa tarvitsee ja, että koneetkaan eivät vielä tee kaikkea. Kahden eri puolen toimiminen on näyttänyt myös sen, kuinka itsenäinen tehdastyöskentely vaatii edelleen paljon sosiaalista kanssakäymistä. Pitää osata kommunikoida ja uskaltaa kysyä tarpeen tullen, koska pienikin virhe voi muuttua hetkessä suureksi. Vuorovaikutus on siis tärkeä osa myös tehtaassa työskentelyä.

Monipuolinen ja erilainen työkokemus saattaa helpottaa myös tulevaisuuden suunnitelmien pohtimisessa. Kesätyöt saattavat kertoa sen mitä ei ainakaan halua tehdä, mikä saattaisi kiinnostaa ja mitä muita töitä on mahdollista tehdä. Kesätöissä tärkeää on myös se, että on mahdollista oppia uutta. Coreplastilla olen oppinut pitkäjänteisyyttä ja keskittymistä toistotyön takia. Mutta vaikka välillä päivät ja tunnit saattavat tuntua siltä, että ne toistavat itseään, kokonaiskuvassa kuitenkin tehtaassa on saanut ja saa koko ajan tehdä monipuolisia ja uusia mielenkiintoisia töitä. Lähes joka viikko oppii jotain uutta, jollei muuten niin voi kehittää itseään ja sorminäppäryyttään. Työ on myös sopivan helppoa, koska sitä voi tehdä ilman koulutusta opastuksen avulla, joka työpaikalla annetaan, mutta toisaalta se on myös sopivan haastavaa, koska työt ovat niin erilaisia ja usein ajan kanssa saa huomata kehittyvänsä.

Monipuolinen ja opettavainen työ ja mukava ja melko joustava työympäristö antavat hyviä ja luottavaisia oppeja tulevaisuuden työelämään ja erityisesti auttavat arvostamaan ihan kaikkien ihmisten tekemää työpanosta, oli se ala mikä hyvänsä.

Kiia Vähä-Impola