Hyppää sisältöön

Juuso Parkkali: Kesä Nokian Renkailla toi käytännön teorian rinnalle

Olen Juuso Parkkali, toisen vuoden Environmental Engineering -opiskelija Tampereen ammattikorkeakoulussa. Olen toiminut tämän kesän Nokian Renkaiden Sustainability & Environment tiimissä kesäharjoittelijana.

Nokian Renkaat Oyj on suomalainen pörssiyritys, joka valmistaa renkaita henkilöautoihin, kuorma-autoihin ja raskaisiin työkoneisiin. Nokian Renkaat on tunnettu laadusta ja vastuullisuudestaan. Tehtaita löytyy kaiken kaikkiaan kolme ja ne sijaitsevat Suomessa, Venäjällä ja Yhdysvalloissa.

Toimenkuvaani Nokian Renkailla on kuulunut mm. ympäristö- ja kemikaaliturvallisuuden kehittäminen, kuten Nokian Renkailla käytettävien kemikaalien käyttöturvallisuustiedotteiden päivittäminen ja niiden lisääminen Nokian Renkaiden tietokantaan. Samalla olen päivittänyt Nokian Renkaiden tuotanto-osastojen ja tytäryritysten kemikaalilistauksia ajan tasalle. Lisäksi olen ollut mukana ideoimassa vastuullisuusraportin ympäristöosiota.

Olen kesän aikana myös etsinyt tietoa ja päässyt arvioimaan tehtaillemme tuotavien kemikaalien ja raaka-aineiden toimittajien vesiriskejä. Etsin tietoja siitä, ovatko raaka-ainetoimittajamme vastanneet CDP:n vesiriskikyselyyn ja jos kyllä, millaisia arvosanoja heille on annettu. Tutkin myös, onko Nokian Renkaille raaka-aineita tuottavissa yrityksissä otettu jotenkin muuten huomioon vesiriskiasiat. Vesiriskit liittyvät yleisesti yrityksien vesivarojen hallintaan. Vesiriskit ovat maailmalla iso ja jatkuvasti kasvava asia ja niihin liittyy mm. veden saatavuus, vesistöihin kohdistuvat päästöt ja turvallisen juomaveden saanti ja sanitaatio. Suomessa vesivarojen ja niiden hallinnan tila on yleisesti ottaen hyvällä tasolla.

Hienoa oli myös päästä heti ensimmäisestä päivästä alkaen tositoimiin; olin alusta asti mukana jätehuollon yhteistyöpalaverissa ja Tukesin määräaikaistarkastuksessa. Työhön on kuulunut toimistotöiden lisäksi myös kemikaaliturvallisuuskierrosten tekemistä Nokian Renkaiden tiloissa ja eri toimipisteissä.

Löysin ilmoituksen kesäharjoittelijan paikasta myöhään keväällä Nokian Renkaiden rekrytointisivuilta. Työpaikka oli itselleni varsinainen onnenpotku, työnkuva osui hyvin siihen, mitä koulussa on opiskeltu ja Nokian-tehtaan läheisyydessä asuessani työmatkakin taittuu näppärästi kävellen tai pyöräillen.

Nyt kun kesätyöt Nokian Renkailla lähenevät loppua, huomaa kuinka paljon hyötyä töistä on tullut opintoja varten. Koulussa opeteltu teoria on töissä käydessä saanut rinnalleen käytännön puolen ja koulussa opetelluista asioita on nykyisin helpompi saada ymmärrys, kun on käytännön kokemusta. Koulusta oli vastaavasti hyötyä töiden kanssa, sillä töiden alkaessa pohjalla oli jo jonkin verran tietoa ja taitoa alaan liittyen. Kolme kuukautta Nokian Renkailla ovat kuluneet nopeasti ja kivaa on ollut, mutta kohta on taas aika palata koulun penkille.

Juuso Parkkali

Summer Trainee, Sustainability & Environment, Nokian Renkaat