Hyppää sisältöön

Ida Tarko, Bayer: Juuri oikeanlaista kemiaa Bayerilla

Olen Ida Tarko ja opiskelen kemian- ja prosessitekniikkaa Åbo Akademissa. Diplomi-insinöörin opinnot eivät kuitenkaan olleet helppo ja selvä valinta. Lukion jälkeen pidin välivuoden ja mietin, mitä lähtisin opiskelemaan. Minulla oli kaksi vaihtoehtoa mielessä: lääketieteellinen tai teknillinen. Teknillinen tuntui kuitenkin enemmän omalta ja aloitin syksyllä 2017 Kemian- ja prosessitekniikan opinnot.

Vielä pakollisten kandikurssien aikana pohdiskelin, olenko tehnyt oikean valinnan. Maisterivaiheessa valittavanani oli paljon mielenkiintoisia kursseja ja kokonaisuuksia. Nyt olikin enemmän valinnan vaikeus, mihin erikoistua, kun niin moni polku kiinnosti. Totesin, että olin tehnyt oikean valinnan. Pitkän pohtimisen jälkeen valitsin kehittyneet materiaalit, biotuotetekniikan sekä tuotantotalouden kokonaisuudet osaksi tutkintoani.

Lääketiede ja hyvinvoinnin edistäminen ovat aina kiinnostaneet minua. Tieto siitä, että pääsin kesätöihin näiden teemojen pariin Bayerin tuotekehitykseen kesällä 2021, olikin aikamoinen unelmien täyttymys. Pääsin yhdistämään lääketiedettä ja tekniikkaa. Bayerin Turussa sijaitseva tutkimuksen ja tuotekehityksen osasto (eli oma osastoni) on keskittynyt polymeeripohjaiseen lääkeannosteluteknologiaan. Turun tuotantolaitoksella on pitkä kokemus lääkkeiden kehittämisestä ja valmistamisesta.

Bayerista työnantajana olen saanut tosi positiivisen kuvan. Kestävä kehitys on lähellä sydäntäni ja myös Bayerin yritysstrategian keskiössä. Bayer panostaa siihen, että terveydenhuollon ja ravinnontuotannon ratkaisut olisivat laajemmin saatavilla ympäri maailmaa. Bayerin menestys perustuu vahvaan tutkimustoimintaan ja innovaatioihin. Yrityksen missio ”Science for a better life” viestii hyvin, miten Bayer kehittää liiketoimintaansa paremman elämän puolesta.

Opin kesän aikana huimasti, niin työstäni kuin Bayerista. Pääasiallisiin tehtäviini kuuluivat eri materiaali- ja komponenttianalyysit. Oli myös hienoa nähdä, miten globaali lääketeollisuuden organisaatio toimii. Bayer viestii, että “me bayerilaiset olemme visionäärejä ja pyrimme ratkaisemaan maailman vaikeimmat haasteet ja ponnistelemme kohti maailmaa, jossa visiomme ”Health for all, Hunger for none” ei ole vain unelma, vaan todellinen mahdollisuus. Teemme sen energisyydellä, uteliaisuudella ja puhtaalla omistautumisella, oppimalla ympärillämme olevien ihmisten ainutlaatuisista näkökulmista, laajentamalla ajatteluamme, kasvattamalla kykyjämme ja määrittelemällä mahdottoman uudelleen”. On ollut hieno päästä osaksi tätä joukkoa.

Kesä loppui ja edessä oli viimeinen opiskeluvuoteni. Myös diplomityö tuli ajankohtaiseksi. Kesätyössä Bayerilla pääsin tutustumaan käynnistyviin mielenkiintoisiin projekteihin. Mietin silloin, kuinka hienoa olisi päästä tekemään diplomityötä jossain näistä projekteista. Palaset loksahtivat paikalleen ja tammikuussa 2022 aloitin diplomityöni Bayerin tuotekehityksessä todella mielenkiintoisessa projektissa. Diplomityöni on salassapidon alainen. Tutkin luonnonmateriaalia lääkeannostelussa hyödyntäen uutta innovatiivista menetelmää. Projektin aikana olen oppinut hurjasti aiheesta, ja myös itsestäni. Työ on itsenäistä, mutta tukenani on mahtava tiimi, jonka kanssa voi sparrata eri osa-alueita ja joka jatkuvasti tsemppaa eteenpäin. Tutkimuksessa, jossa kehitetään uutta, ei ole haasteiltakaan vältytty. Sen vuoksi tiimini tuki on korvaamaton. Nyt diplomityöni on loppusuoralla ja viikko sitten pääsin jatkamaan samalla osastolla kesätyöntekijänä. Innolla odotan mitä kaikkea uutta tuleva kesä tuo tullessaan; paljon lisää kokemusta ja osaamista tulevaa työelämää varten.

Kaikille kemiaa uravaihtoehtona harkitseville haluaisin lähettää seuraavat terveiset: kemia on kivaa ja tulevaisuus tarvitsee meitä!

Kesäterkuin,
Ida

Ida Tarko

Tuotekehityksen kesätyöntekijä, Bayer