Hyppää sisältöön

Finnfeeds pudotti energiankulutustaan kolmanneksen uudella haihdutusmenetelmällä

Aikana, jolloin teollisuudelta odotetaan merkittäviä ympäristötekoja, näyttää kemianteollisuuden yritys Finnfeeds esimerkkiä. Se pystyi uudella haihdutusmenetelmällä pudottamaan energiankulutustaan kolmanneksen ja vähentämään näin hiilidiksidipäästöjään 16 000 tonnia vuodessa.

Naantalissa toimiva Finnfeeds valmistaa sokerijuurikaspohjaisista liuoksista eroteltua betaiinia ja muita jakeita teollisuuden tarpeisiin. Erotelluista jakeista haihdutetaan runsaasti vettä, mikä kuluttaa valtavasti höyryä. Finnfeedsissä haluttiin pienentää hiilijalanjälkeä ja huomioida vastuullisuustavoitteita. Sen sijaan että yhtiö olisi tehnyt suuren oman investoinnin, se päätti ostaa haihdutuksen palveluna vesi- ja energiayhtiö Advenilta. Uusi haihduttamo aloitti vuoden 2018 alussa.

Nyt, 11 kuukauden kokemuksella, kokeilu on osoittautunut erinomaisen toimivaksi. Uudella haihdutusmenetelmällä Finnfeeds pystyy vähentämään hiilidioksidipäästöjään vuodessa 16 000 tonnia. Säästö vastaa sadan miljoonan kilometrin ajoa henkilöautolla tai 1 500 kotitalon sähkölämmittämistä vuodessa. 

Lue koko juttu Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehdessä.