Hyppää sisältöön

Heini Issakainen: Kesätyö operaattorina muovitehtaan tuotannossa

Aloitin huhtikuun alussa kesätyöt Borealis Polymers Oy:n polyeteenitehtaalla. Kyseessä on toinen kesäni samassa työpaikassa ja työtehtävässä, enkä olisi voinut olla onnellisempi saadessani tiedon, että pääsen myös täksi kesäksi Borealikselle töihin.

Viime vuonna hain keväällä ahkerasti monenlaisia kesätyöpaikkoja ja ovet avautuivat Porvooseen Pohjoismaiden suurimmalle teollisuusalueelle. Kilpilahden alueella toimii useita muitakin kemiantekniikan yrityksiä, joista suurimpina Neste ja Borealis.

Työtehtäviini kuuluu näytteidenotto ja niiden vieminen laboratorioon analysoitavaksi. Teen myös itse pieniä analyysejä prosessialueen kenttälaboratoriossa. Näiden lisäksi osallistun moniin muihin prosessin vaatimiin töihin. Nämä työtehtävät voivat vaihdella päivästä toiseen paljonkin. Prosessin hoitoon kuuluu prosessissa syntyvien ongelmien ratkaisu, mutta ehkä tärkeimpänä tehtävänä on ongelmien ennaltaehkäisy havainnoimalla. Prosessissa tehdään jokaisessa vuorossa kenttäkierros, johon kuuluu koko alueen laitteiden tarkkailu.

Opiskelen kemiantekniikkaa toista vuotta Lappeenrannassa ja tämä työ on ollut erinomainen mahdollisuus tutustua prosessiteollisuuteen käytännössä. Käytännön ymmärrys on auttanut minua ymmärtämään yliopistossa teoriaa paremmin, joka on luonnollisesti johtanut parempaan opintomenestykseen ja tuonut lisää opiskelumotivaatiota.

Vuorotyö oli minulle uutta saapuessani Borealikselle. Näen vuorotyön tässä työtehtävässä etuna. Käytössä on ainutlaatuisen hyvä vuorojärjestelmä. Vuorolla on neljä päivää töitä, ensimmäiset kaksi aamuja ja loput öitä, jonka jälkeen on ruhtinaalliset kuusi päivää vapaata. Intensiiviset työjaksot auttavat keskittymään ainoastaan työntekoon, jolloin oppiminen ja työkavereihin tutustuminen tehostuvat. Tämän lisäksi saan vapaapäivinä lomailla ja nauttia kesästä.

Heini Issakainen

Kemiantekniikan toisen vuoden opiskelija Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa.