Hyppää sisältöön

FinVector: Geenilääkkeiden valmistus kasvaa kohisten

Virus- ja geenilääkkeitä valmistavan FinVectorin tilauskirjat ovat täynnä. Kuopioon valmistuvat uudet tuotantotilat antavat kasvulle lisäpotkua.

FinVector kasvattaa nyt vauhdilla virus- ja geenilääkkeiden sopimusvalmistusta Kuopiossa, mutta 25 vuotta vanhan yrityksen historiaan mahtuu myös alamäkiä.

FinVector tunnettiin aiemmin nimellä Ark Therapeutics, jonka professori Seppo Ylä-Herttula perusti 1990-luvulla. Yhtiö kehitti Cerepro-nimisen lääkkeen aivosyövän hoitoon, mutta pitkälle vietyjen kliinisten testien jälkeen lääke jäi ilman myyntilupaa.

”FinVector oli geeniterapian pioneeri, joten lääkeaihion kehitys törmäsi viranomaisten lisätutkimusvaatimuksiin”, FinVectorin toimitusjohtaja Timo Ristola sanoo.

Lääkkeen kehitykseen oli kerätty Lontoon pörssissä 80 miljoonan euron rahoitus. Yritys ei jäänyt murehtimaan takaiskua, vaan käynnisti geenilääkkeiden sopimusvalmistukseen Kuopioon valmistuneessa puhdastilassa.

”Maineemme sopimusvalmistajana on kiirinyt. Viime vuonna asiakastöitä oli jonoksi asti.”

Kuopiossa on valmistettu geenilääkkeitä muun muassa rinta- ja paksunsuolen syöpiin.

”Cerebron eteen tehdyn työn ansiosta meille syntyi hyvä käsitys siitä, mitä viranomainen vaatii geenilääkkeiltä ja miten saamme uudet lääkkeet hyväksytettyä nopeasti. Tämä on yksi vahvuuksistamme.”

Yrityksen historiassa on nyt käynnistymässä uusi kasvuvaihe, kun uudeksi omistajaksi tullut sveitsiläinen säätiö päätti tehdä uuden investoinnin Kuopioon. Uudessa tuotantotilassa valmistetaan virtsarakon syöpälääkettä.

Ristolan mielestä Kuopio on hyvä paikka geenilääkkeiden tuotannolle, sillä kaupungista löytyy hyvin muun muassa tarvittavaa lääketieteen, biologian ja kemian osaamista. Yritys tekee paljon yhteistyötä Itä-Suomen yliopiston, Kuopion keskussairaalan ja valtakunnallisen koe-eläinkeskuksen kanssa.

Teksti: Matti Remes
Kuva: FinVector