Vuosi 2019 on suomalaisen kemian juhlavuosi

Uutiset | 14.12.2018

Suomalaisten Kemistien Seura SKS täyttää sata vuotta vuonna 2019, ja juhlavuosi näkyy ja kuuluu. Vuoden aikana järjestetään lukuisia tapahtumia.

Suomalaisten Kemistien Seura SKS on sitoutumaton tieteellinen seura ja kemistikunnan yhteenliittymä. SKS:n alku sijoittui nuoren itsenäisen Suomen alkutaipaleeseen. Seuran perustamiseen liittyy kiehtova yhteys Suomen sinivalkoiseen lippuun. Lipun suunnittelivat taidemaalarit Eero Snellman ja Bruno Tuukkanen. He eivät määrittäneet riittävällä tarkkuudella lipun värejä, ja tämä tehtävä annettiin värikemisti Väinö Viljaselle. 

Väinö Viljanen oli edelläkävijä käytännöllisessä väriopissa ja tekstiilien värjäämisessä. Hän oli hankkinut vankan ammattitaidon Polyteknilllisen Opiston kemian osastolta, ja  täydentänyt osaamistaan oppilaitoksissa ja teollisuusyrityksissä Hollannissa, Saksassa ja Englannissa. Hän oli myös kirjoittanut väriteoriaan perustuvan yleistajuisen oppaan. Vuonna 1919 hän toimi sekä kauppa- ja teollisuuskomission johtajana että Suomalaisten Teknikkojen Seuran puheenjohtajana.

Lue Panu Nykäsen kirjoittama artikkeli SKS:n Kemia100-sivustolla. Se sisältää rynsaasti historiatietoa seuran saavutuksista, kemian virstanpylväistä, keksinnöistä ja tekijöistä. Kalenterista voi katsoa, mitä tapahtumia juhlavuosi sisältää ja missä. 

Katso myös
Blogit | 23.08.2019

Nestori Lautanala: Kesäkatalyytin blogi #9 – Katalyytin viimeinen työtehtävä

Blogit | 19.08.2019

Nestori Lautanala: Kesäkatalyytin blogi #8 - Kesäkatalyytin kesä

Blogit | 12.08.2019

Minna Etu-Seppälä: Kilpailukykysopimus ei ole mikään yksittäinen temppu, vaan uusi tapa ajatella

Tiedotteet | 12.08.2019

Etla: Kiky-sopimuksen työllisyysvaikutus oli merkittävä – suomalaisten työviikko jää yhä EU-keskiarvoa lyhyemmäksi