Vuosi 2019 on suomalaisen kemian juhlavuosi

Uutiset | 14.12.2018

Suomalaisten Kemistien Seura SKS täyttää sata vuotta vuonna 2019, ja juhlavuosi näkyy ja kuuluu. Vuoden aikana järjestetään lukuisia tapahtumia.

Suomalaisten Kemistien Seura SKS on sitoutumaton tieteellinen seura ja kemistikunnan yhteenliittymä. SKS:n alku sijoittui nuoren itsenäisen Suomen alkutaipaleeseen. Seuran perustamiseen liittyy kiehtova yhteys Suomen sinivalkoiseen lippuun. Lipun suunnittelivat taidemaalarit Eero Snellman ja Bruno Tuukkanen. He eivät määrittäneet riittävällä tarkkuudella lipun värejä, ja tämä tehtävä annettiin värikemisti Väinö Viljaselle. 

Väinö Viljanen oli edelläkävijä käytännöllisessä väriopissa ja tekstiilien värjäämisessä. Hän oli hankkinut vankan ammattitaidon Polyteknilllisen Opiston kemian osastolta, ja  täydentänyt osaamistaan oppilaitoksissa ja teollisuusyrityksissä Hollannissa, Saksassa ja Englannissa. Hän oli myös kirjoittanut väriteoriaan perustuvan yleistajuisen oppaan. Vuonna 1919 hän toimi sekä kauppa- ja teollisuuskomission johtajana että Suomalaisten Teknikkojen Seuran puheenjohtajana.

Lue Panu Nykäsen kirjoittama artikkeli SKS:n Kemia100-sivustolla. Se sisältää rynsaasti historiatietoa seuran saavutuksista, kemian virstanpylväistä, keksinnöistä ja tekijöistä. Kalenterista voi katsoa, mitä tapahtumia juhlavuosi sisältää ja missä. 

Katso myös
Uutiset | 11.05.2021

Kemianteollisuus on osa maailman suurinta etäTET-jaksoa marraskuussa

Blogit | 10.05.2021

Jaana Neuvonen: Palkitsemisella on voimakkaampi vaikutus kuin kontrollilla

Uutiset | 05.05.2021

Vientiteollisuuden raportti kokoaa paikallisen sopimisen käytäntöjä ja mahdollisuuksia

Blogit | 16.04.2021

Sampo Pehkonen: STM:n idea palkka-avoimuudesta ei huomioi EU:n direktiiviehdotusta tai taloudellisia vaikutuksia

Avaa kuvapankki

Tilaa uutiskirje

Mediayhteys

Susanna Aaltonen
Johtaja, Viestintä
Mediayhteydet, toimialatieto ja -brändi, Kemianteollisuuden viestintävaliokunta

+358 40 593 4221

susanna.aaltonen­@kemianteollisuus.fi

@AaltonenSusanna