Tutkija Parvez Alam on biomimeetikko ja hyväntekijä

Uutiset | 18.12.2015

Tekniikan tohtori Parvez Alamin elämäntarina on kiehtova. Miten englantilaisesta, teininä skeittaamiselle omistautuneesta ja neliraajahalvauksesta selvinneestä miehestä tuli turkulainen, luontoa ja tiedettä yhdistävä huippututkija ja hyväntekeväisyysjärjestön perustaja?

Luonnon ja tieteen välimaastossa

Kemia-lehden Katja Pulkkisen juttu Parvez Alamista kertoo miehestä, jolle on tapahtunut paljon, ja joka on tehnyt paljon. Alam toimii tällä hetkellä Åbo Akademin kemiantekniikan laitoksella komposiittimateriaalien ja biorakenteiden dosenttina. Hän on myös biomimetiikan professori Gadjah Madan yliopistossa Indonesiassa. 

Alamin erikoistumisala biomimetiikka tutkii luonnosta peräisin olevien materiaalien ja rakenteiden erityispiirteitä ja niiden hyödyntämistä erilaisissa sovelluksissa. Alam tutkii luonnon ja tieteen välimaastossa. 

Skeittaus jäi, tilalle kamppailulajit ja hyväntekeväisyys 

Iso-Britanniassa vuonna 1975 syntynyt Alam innostui teininä palavasti rullalautailusta. Ura skeittaajana koki traagisen päätöksen, kun 19-vuotias Alam putosi Yhdysvalloissa skeittikilpailussa niskoilleen. Niskansa murtaneelle ja neliraajahalvaantuneelle Alamille tehtiin monimutkainen ja onnistunut leikkausoperaatio. Hän toipui onnettomuudesta täysin.

Skeittaamisen korvasivat Alamin elämässä kamppailulajit ja hyväntekeväisyys. Alamin yhdessä ystäviensä kanssa perustama Fighting for Lives-hyväntekeväisyysjärjestö järjestää kamppailutapahtumia ja kerää rahaa afrikkalaisille ja aasialaisille katulapsille. 

Turkuun Alam muutti vaimonsa perässä vuonna 2009. Tekniikan tohtori rekrytoitiin Åbo Akademin kemiantekniikan laitokselle samantien.  Usean vuoden kokemuksella Alam kehuu viihtyvänsä Turussa hyvin. Skeittaamisen on korvannut lumilautailu. 

Lue Katja Pulkkisen juttu Parvez Alamista Kemia-lehdessä 8/2015 (pdf) 

Katso myös
Uutiset | 27.01.2017

Orionin Reijo Salonen on vuoden 2017 teknologiajohtaja

Uutiset | 23.01.2017

MAOLin Neljän tieteen kisojen parhaimmisto palkittiin Helsingissä

Uutiset | 20.01.2017

Seuraavat viikot ovat valtakunnallisia LUMA-viikkoja

Uutiset | 16.01.2017

Teknologian tutkimuskeskus VTT 75 vuotta

Avaa kuvapankki

Tilaa uutiskirje

Mediayhteys

Susanna Aaltonen
Johtaja, Viestintä
Mediayhteydet, toimialatieto ja -brändi, Kemianteollisuuden viestintävaliokunta

+358 40 593 4221

susanna.aaltonen­@kemianteollisuus.fi

@AaltonenSusanna