Hyppää sisältöön

Nuori kemia -panelistit esittäytyvät

Nuori kemia -paneelin tavoitteena on innostaa nuoria opiskelemaan luonnontieteitä sekä tuoda kemian alan opiskelu- ja uramahdollisuuksia tunnetuksi. Panelistit mm. ottavat haltuun Nuori kemia -sosiaalisen median kanavat.

Kemianteollisuus ry:n Nuori kemia -paneeli aloitti toimintansa kesätauon jälkeen yhdentoista nuoren voimin. Paneeli vahvistui syksyn hakukierroksen jälkeen neljällä uudella panelistilla ja mukana jatkaa seitsemän Nuori kemia -toiminnassa jo aiemmin vaikuttanutta. Paneelin tarkoituksena on viestiä kemian alasta muille nuorille ja innostaa opiskelemaan luonnontieteitä, tekniikkaa ja niiden lähialoja. Nuoren kemian toimintaa pääsee parhaiten seuraamaan Instagramissa @nuorikemia -tililtä. Instagramissa tullaan jälleen näkemään suosittuja kemiaan liittyviä mysteereitä sekä joulukalenteri. Keväällä panelistit kertovat yhteishaun alla omista opinnoistaan ja järjestävät ohjelmaa Chembio-messuille. Paneelin toimintaa koordinoi Kemianteollisuus ry:stä osaamisen ja vetovoiman asiantuntija Auli Piiparinen.

 

Giang Do

Nimeni on Giang Do ja tuun Tampereen eteläosasta Hervannasta. Oon nyt abina Tampereen klassillisessa lukiossa ja oon töissä autokorjaamossa. Kemia on aina ollu kivaa ja helppoa, jonka takia kaverin kehuessa paneelin toimintaa päätin itsekin osallistua. Lempimolekyyli on THC, koska se on hyvä icebreakeri tavatessa uusia ihmisiä (oikeesti on dietyylieetteri, koska se oli yks ensimmäisistä anestesia-aineista ja aattelin lukion jälkeen opiskella lääkiksessä ja erikoistua anestesialääkäriksi).

Amanda Kurka

Hei! Olen Amanda, 20-vuotias, tällä hetkellä Helsingissä asusteleva nuori. Opiskelen nyt ensimmäistä vuotta Helsingin yliopiston lääketieteellisessä. Polkuni Nuori kemia -paneelissa alkoi jo kahdeksannella luokalla, ja sen jälkeen olen osallistunut toimintaan aktiivisesti. Voisin siis sanoa olevani jo vanha tekijä. Paneelin myötä olen saanut hyviä kokemuksia ja löytänyt jopa töitä. Kemiassa minua kiinnostaa etenkin sen tuomat mahdollisuudet tulevaisuuden ongelmien ratkojana. Lempimolekyylini on vesi elämän perustana.

Anni Hautala

Mä oon Anni ja muista poiketen opiskelen sävellystä ja laaja-alaista musiikinteoriapedagogiikkaa Tampereen ammattikorkeakoulussa. Mukaan Nuori kemia -paneeliin eksyin jo 8-luokalla, jossa olen ollut aktiivisesti mukana. Itse olen ollut aina kiinnostunut luonnontiedeaineista ja kemiasta, joten siksi edelleen mukana toiminnassa!  Mun lempimolekyyli on limoneeni.

Antti Hernesniemi 

Olen Antti Hernesniemi ja asun Lempäälässä. Tällä hetkellä olen abiturientti Tampereen klassillisessa lukiossa. Lukion jälkeen minulla on tarkoituksena jatkaa opiskelua tekniikan parissa. Lukion ohella työskentelen Postilla jakajana. Tieteet ovat aina kiinnostaneet minua, mutta kemia on mielestäni varsin kiintoisa, koska siinä tutkitaan erilaisten aineiden ominaisuuksia ja näiden ominaisuuksien soveltaminen käytännössä on hienoa. Lempimolekyylini on kuubaani, sillä se on synteettinen aine, jonka ominaisuudet ovat mielestäni mielenkiintoisia.

Leo Hannolainen

Mun nimi on Leo ja tällä hetkellä asustelen Helsingingissä! Olen aikaisemmin opiskellut vuoden Turun yliopistossa biokemiaa, mutta nyt olen aloittanut toisen vuoden opintoni Helsingin yliopistossa molekyylibiotieteiden tutkinto-ohjelmassa. Toivottavasti ensi vuonna kirjoitellaan jo kandia! Kemiasta olen ollut kiinnostunut aina, kuten monesta muustakin luonnontieteestä ja vuosien varrella kiinnostukseni on vain syventynyt. Kemiassa minua kiehtoo erityisesti erilaiset molekulaariset vuorovaikutukset ihmisten hyvinvoinnissa ja solutasolla. Biologisten prosessien ymmärtämiseksi on hyvin tärkeää osata kemiaa, sillä sen avulla pystyy ennustamaan mahdollisia reaktioita, vuorovaikutuksia ja tapahtumia luonnossa. Lempi molekyyli-kysymys on ainakin itselleni hyvin vaikea, sillä ei ole vain yhtä kiehtovaa molekyyliä, vaan niitä on monia. Valitsin kuitenkin tetrodotoksiinin, joka on pallokaloissa ja joissakin bakteereissa esiintyvän myrkyn vaikuttava aine. Mielestäni tetrodotoksiini on kiehtova toiminnaltaan, sillä sen avulla olemme ymmärtäneet paremmin hermomyrkkyjen toimintaa joiden vaikutus on spesifisesti hermosolujen jänniteherkkien natriumkanavien inaktivoimisessa. Ilman natriumkanavia hermoimpulssien normaali fysiologinen toiminta estyy. Tetrodotoksiinin avulla olemme tietoisempia hermostomme toiminnasta ja siihen vaikuttavista tekijöistä.

Roosa Oja-Lipasti

Olen Roosa ja asun tällä hetkellä Helsingissä. Opiskelin aikaisemmin Hämeenlinnassa meijeristiksi sekä elintarvikeinsinööriksi. Insinööriopinnoissani suuntauduin maidon jalostukseen. Aloitin viime syksynä Helsingissä elintarviketieteiden maisteriopinnot ja suuntauduin elintarvikekemiaan. Olen myös töissä Valiolla Riihimäellä prosessioperaattorina. Kiinnostuin kemiasta ja elintarvikekemian opinnoista, koska huomasin, että se on tärkeä osa elintarvikkeiden laatua ja prosessointia. Lempimolekyylini on laktoosi, koska sillä voidaan vaikuttaa maitotuotteiden makeuteen sekä ravitsemuksellisuuteen ja se osallistuu fermentointiin.

 

Salla Heinonen

Olen Salla ja valmistuin keväällä kemistiksi Jyväskylän yliopistosta. Opiskellessani erikoistuin epäorgaaniseen ja analyyttiseen kemiaan. Asun tällä hetkellä Pirkanmaalla ja työskentelen teollisuuden ja kaivosten jätevesiä käsittelevän yrityksen laboratoriossa laboratoriopäällikkönä. Sydämeni sykkii kemialle ja erityisesti sen tarjoamille rajattomille mahdollisuuksille. Haluan olla mukana kertomassa kemian alan tarjoamista hienoista mahdollisuuksista myös muille ja siksi olen mukana Kemianteollisuuden toiminnassa. Lempimolekyylini voisi olla joko ammoniumkloridi eli tuttavallisemmin salmiakki tai sitten jokin epäorgaaninen koordinaatiokompleksi. Rakastan salmiakkia ja epäorgaaniset koordinaatiokompleksit ovat mielenkiintoisia ja tarjoavat monia mahdollisuuksia.

Sara Sipilä

Moikka! Mun nimi on Sara Sipilä ja olen 14-vuotias kahdeksasluokkalainen. Tuun Pälkäneen pikkukylästä läheltä Kangasalaa. Olen aina tykännyt koulussa luonnontieteistä ja syvempi kiinnostus kemiaa kohtaan alkoi ylä-asteella. Kemian avulla pystyy tekemään hienoja asioita ja erityisesti nopeat kemialliset reaktiot ovat mielestäni mielenkiintoista tutkittavaa. Lempimolekyylini on luultavasti vesi, koska se on yksi elämän perusehdoista.

Hilla Nieminen

Olen Hilla Nieminen, 20-vuotias kemian opiskelija Turusta. Alun perin olen kotoisin Ylöjärveltä, mutta kemian opintojeni perässä muutin Turkuun reilu vuosi sitten.  Olen nuoresta asti ollut kiinnostunut luonnosta ja sen ilmiöistä, ja mikäpä olisi kemiaa parempi ala päästä jatkamaan tätä elämänmittaista ihmettelyä ja tutkimista. Ryhdyin mukaan tästä syystä myös Kemianteollisuuden toimintaan; haluan olla kertomassa ja jakamassa, kuinka monipuolinen, inspiroiva ja kehittyvä ala meillä on hyppysissämme. Lempparimolekyylini on metyylisalisylaatti, joka on esteri, johon liitetään neilikan tunnusomainen tuoksu – ja neilikka on lempparikukkani!

Niilo Virri

Olen Niilo Virri, ja opiskelen kemian tekniikkaa Aalto-yliopistossa ensimmäistä vuotta. Alun perin olen Naantalista kotoisin, mutta opinnot toivat minut Espooseen asumaan. Ikää minulta löytyy 20 vuotta. Kemiassa kiinnostaa sen tarjoamat mahdollisuudet niin nyt kuin tulevaisuudessakin. Esimerkiksi ilmastonmuutoksen hillitsemisessä kemia on avainasemassa. Myös täällä Suomessa alan ympärillä tapahtuu paljon kehitystä ja innovaatiota. Esimerkiksi synteettiset polttoaineet, uudet kestävämmät akkumateriaalit sekä muovin kemiallinen kierrätys ovat merkittäviä tutkimuskohteita täällä. Näissä piilee myös merkittävää vientipotentiaalia, minkä avulla voidaan edistää kestävää kasvua Suomessa. Lempimolekyylini on vety, joka on erittäin monikäyttöinen molekyyli. Sen käyttökohteita ja sovelluksia löytyy niin energia-, polttoaine- kuin terästeollisuudestakin.

Matias Schildt

Moi, mä olen Matias. Opiskelen ensimmäistä vuotta Tampereen yliopistossa teknis-luonnontieteellisellä linjalla. Siellä opiskelen fysiikan ja matematiikan lisäksi kemiaa. Kemiassa minua kiehtovat aineiden reaktiot. Lempimolekyylini on kapsaisiini, sillä se tuo tulisuutta ruokaan.