Hyppää sisältöön

Kuopiossa turvallisuuskumppanuudelle innostunut vastaanotto

Turvallisuuskumppanuuden aamupäivään Savon ammattiopistolla Kuopiossa 28.11.2018 osallistui reippaasti yli sata innostunutta kuulijaa. Paljon kysyttiin, paljon opittiin, ja yhteistyö oppilaitosten ja yritysten välillä lujittui.

Turvallisuuskumppani-hankkeessa nostetaan esille turvallisuuskulttuurin ja -osaamisen merkitystä etenkin ammattiin johtavassa koulutuksessa. Savon ammattiopiston teollisuuden opettaja Päivi Suonperä oli erittäin tyytyväinen aamupäivän antiin.

– Oli mukava ja välitön tilaisuus. Paikalla oli prosessiteollisuuden-, laboratorio- ja turvallisuusalan opiskelijoita, ja he olivat liikkeellä aidosta kiinnostuksesta. Paljon tuli kommentteja oppilaitosturvallisuuteen, ehdotuksia tilanteiden parantamiseksi. Me opettajat saimme hyviä vinkkejä toteuttaa arjen turvallisuutta työssämme.

Tilaisuudessa pilotoitiin oppilaitoksille tarkoitettua turvallisuuden itsearviointityökalua.
– Työkalu toteutettiin paperisena versiona.  Oli parempikin, että saimme yhdessä lukea paperia ja tehdä siihen merkintöjä. Kaikki ryhmät pääsivät vastaamaan kiireettä.  Me prosessiteollisuuden opettajat otamme työkalun käyttöön, kun pidämme vähintään kahdesti lukuvuodessa infotilaisuuksia. Niissä käymme läpi alan asioita: palautteita, turvallisuutta, näyttöjä, työpaikkojen esittelytilaisuuksia, haastattelutilaisuuksia yms., joka koskee koko alan opiskelijoita. Työkalusta saimme vinkin tehdä alallemme turvallisuushavainnointi-käytännön, joka käydään infoissa läpi.

 

Turvallisuus kehittyy yhteistyössä

– Teemme tiivistä yhteistyötä prosessiteollisuuden työpaikkojen kanssa juuri turvallisuuteen liittyen. Sieltä saamme vihjeet, miten hoidamme orientoivat opinnot uusille opiskelijoille. Ei esimerkiksi pääse työsaliin, ennen kuin on läpäissyt turvallisuustentin: siinä käsitellään kemikaaliturvallisuus, lasitavarat, turvallinen laboratoriotyöskentely, suojautuminen ja turvallisuuskävelyt, palo- ja pelastusturvallisuus. Tämä on myös käytäntönä laboratorioalalla.

– Oppilaitoksen turvallisuudesta on tehty erityisesti tänä syksynä näkyvämpää. Henkilöstölle oli elokuussa turvallisuusharjoitukset. Turvallisuusalan opiskelijat tekevät harjoituksenaan pareittain turvallisuushavaintokierroksia ja ovat näkyvästi käytävillä saatavilla. Ulossuojautumisharjoitus sujui myös mallikkaasti, tosin harjoiteltavaakin ilmeni.  Turvallisuuskumppanuus näkyy myös siinä, että saamme työpaikalla tapahtuvan harjoittelun ajalta opiskelijoilta paljon uusia asioita, kun he tulevat jaksolta takaisin oppilaitokselle.  Tutkinnon osien näytöissä turvallisuushallinta on isossa roolissa. Näyttö hylätään, jos turvallisuusasiat eivät suju.

Siisteys ja järjestys ovat myös turvallisuutta

– Ainakin prosessiteollisuuden alan opiskelijoilla on turvallisuusasiat kunnossa alusta asti. Aikuisopiskelijoilla asiat ovat paremmin hanskassa, mutta kyllä nuoretkin pääsevät hommasta jyvälle, kunhan huomaavat, että opinnot eivät etene, elleivät turvallisuusasiat ole kunnossa.

– Siisteys ja järjestys ovat osa turvallisuusajattelua ja -kumppanuutta. Siinä on mielestäni paljon parannettavaa. Asennekasvatusta pitää antaa enemmän ja olla esimerkkinä joka päivä opiskelijoille myös koulun käytävillä.

– Asennekasvatuksesta keskusteltiin työpaikkaohjaajien koulutuksen yhteydessä eräällä työpaikalla, kun juuri olimme pitäneet tuon tilaisuuden. Eräs prosessiteollisuuden alan työntekijä pohti, että turvallisuusasenteen heikkous on juurisyy monille muille ongelmille, joita muodostuu turvallisuuden, siisteyden ja järjestyksen suhteen.

– Sain taas pontta omaan opetukseeni, että käyn läpi vielä tarkemmin asenteita turvallisuusasioita kohtaan, sanoo Päivi Suonperä.

 

 

 

(Valokuva: Panu Pöyhtäri, Savon koulutuskuntayhtymä)