Vientiteollisuus: Poliittiset lakot pysäyttävät laajasti tuotantoa – tilanne kohtuuton

Tiedotteet | 28.09.2018

Poliittiset työtaistelut maan hallitusta vastaan ovat muuttumassa yhä kovemmiksi. SAK:laiset Teollisuusliitto ja Sähköalojen Ammattiliitto sekä STTK:lainen Ammattiliitto Pro ilmoittivat perjantaina lakoista, jotka pysäyttävät tuotannon ja toiminnan erittäin laajasti vientiteollisuuden yrityksissä. Liittojen kattava ylityökielto on vaikeuttanut yritysten toimintaa jo kaksi viikkoa, ja nyt tuotantoa pysäytetään vuorokaudeksi lukuisissa yrityksissä. Tilanne on yrityksille kohtuuton.

Teollisuusliiton, Sähköalojen Ammattiliiton ja Pron ilmoittamat lakot alkavat keskiviikkona 3.10. kello 00.00 ja jatkuvat vuorokauden.  Lakkoja järjestetään kemianteollisuudessa, teknologiateollisuudessa, mekaanisessa metsäteollisuudessa sekä puusepänteollisuudessa.

Keskeiset vientialat – Kemianteollisuus ry, Metsäteollisuus ry ja Teknologiateollisuus ry vetoavat ay-liikkeeseen ja maan hallitukseen, jotta erimielisyys pienten yritysten irtisanomissuojasta saataisiin heti pois päiväjärjestyksestä. Yritykset ovat asiassa ulkopuolisia, mutta ovat joutuneet sijaiskärsijöiksi pattitilanteeksi muodostuneessa kiistassa. Selkkaus aiheuttaa vakavaa haittaa vientiteollisuuden tuotannolle ja asiakkaille sekä leikkaa hyvässä vauhdissa ollutta talouskasvua.    

Tilanne ei ole kenenkään etu, joten ratkaisu tulee hakea viivyttelemättä. Työtaistelutoimet aiheuttavat suurta vahinkoa. Vienti kärsii, vaikka jokainen vientieuro olisi tärkeä paitsi yrityksille myös koko maan taloudelle ja työllisyydelle.

On todella valitettavaa, että Teollisuusliitto, Sähköalojen Ammattiliitto ja Pro hakevat asiassa ratkaisua konfliktin avulla.  Ainoa oikea tapa on edetä vuoropuhelun kautta, ulkopuolisille vahinkoa aiheuttamatta. Työtaistelutoimiin turvautuminen on jälleen vakava isku työmarkkinajärjestelmän uskottavuudelle. Ratkaisuhakuiseen keskusteluun olisi hyvä mahdollisuus, sillä lakiesitys on vielä valmistelussa ja pääministerikin on ilmoittanut esityksessä olevan liikkumavaraa.    

 

Lisätiedot:

Työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén, Kemianteollisuus ry, puh. 040 746 3687
Työmarkkinajohtaja Nina Pärssinen, Metsäteollisuus ry, puh. 040 503 2353
Työmarkkinajohtaja Minna Helle, Teknologiateollisuus ry, puh. 050 341 4884

 

Katso myös
Uutiset | 11.05.2021

Kemianteollisuus on osa maailman suurinta etäTET-jaksoa marraskuussa

Blogit | 10.05.2021

Jaana Neuvonen: Palkitsemisella on voimakkaampi vaikutus kuin kontrollilla

Uutiset | 05.05.2021

Vientiteollisuuden raportti kokoaa paikallisen sopimisen käytäntöjä ja mahdollisuuksia

Blogit | 16.04.2021

Sampo Pehkonen: STM:n idea palkka-avoimuudesta ei huomioi EU:n direktiiviehdotusta tai taloudellisia vaikutuksia

Avaa kuvapankki

Tilaa uutiskirje

Mediayhteys

Susanna Aaltonen
Johtaja, Viestintä
Mediayhteydet, toimialatieto ja -brändi, Kemianteollisuuden viestintävaliokunta

+358 40 593 4221

susanna.aaltonen­@kemianteollisuus.fi

@AaltonenSusanna