Hyppää sisältöön

Kemianteollisuuden Innovaatiopalkinnon viisi finalistia valittu

Kemianteollisuuden Innovaatiopalkinnon finalistit ovat Kemiran biosidi mikrobien torjuntaan, Orion Pharman lääkeaihio eturauhassyöpään, Papticin kuitumateriaali, UPM:n GrowDex® nanoselluloosa-hydrogeeli sekä Åbo Akademin palonestoaineet. Kemianteollisuuden Innovaatiopalkinnon voittaja julkaistaan ja palkinto jaetaan Kemianteollisuus ry:n Kemiat kohtaavat -tilaisuudessa Helsingissä 28.4.2016.


Kemianteollisuus palkitsee alan toimijoita joka toinen vuosi jaettavalla, 20 000 euron suuruisella Innovaatiopalkinnolla. Palkinnon tarkoituksena on kannustaa yrityksissä, yliopistoissa ja tutkimuslaitoksissa toimivia tutkimus- ja tuotekehitysryhmiä uusien kemiallisten tuotteiden ja palveluiden luomiseen. Haussa on suuria ja pieniä innovaatioita, joilla on merkitystä ihmisten ja ympäristön hyvinvointiin sekä ihmisten arkipäivässä että teollisissa tuotantoprosesseissa. Voittajan valitsee Kemianteollisuus ry:n Tieteellinen neuvottelukunta.

Vuoden 2016 viisi finalistia

Kemira on tuonut määrätietoisen kehittämistyön tuloksena markkinoille uuden kohdennetun ja aikaisempaa tehokkaamman biosidin mikrobien torjuntaan vettä kierrättävissä teollisuusprosesseissa. Tehoaine on paketoitu niin, että se on suojassa hajoamiseltakunnes se löytää kohteeseensa.Uudella täsmäbiosidilla voidaan torjua paperikoneiden mikrobeja entistä turvallisemmin ja se soveltuu myös muille teollisuudenaloille. 

Orion Pharma on uusinta kemian mallinnus- ja synteesiosaamista hyödyntäen kehittänyt uudenlaisen lääkeaihion eturauhassyöpään. Eturauhassyöpä on toiseksi yleisin syöpä, johon kuolee tällä hetkellä vuosittain yli 300 000 henkeä. ODM-201-molekyyliin perustuva eturauhassyöpälääke on alustavissa kliinisissä kokeissa todettu tehokkaaksi ja turvalliseksi. Tavoitteena on saada lääke markkinoille vuonna 2019.

Paptic Oy on kehittänyt uuden kierrätettävän puupohjaisen materiaalin. VTT-lähtöisen startup-yrityksen Paptic Oy:n tavoitteena on tuoda uusi puupohjainen pakkausmateriaali markkinoille 2016. Paptic-kuitumateriaalin raaka-aineista 70 prosenttia on uusiutuvia ja biohajoavia ja sen voi kierrättää kartonkikeräysjärjestelmässä. Materiaali on kehitetty niin, että sen voi helposti ottaa käyttöön pakkausteollisuudessa. Ensimmäinen materiaalin sovellus on ostoskassi. 

UPM on ennakkoluulottomasti hakenut uusia sovelluksia puupohjaiselle nanoselluloosalle. Jo markkinoille tullut GrowDex® nanoselluloosahydrogeeli mukailee nykyistä paremmin solujen elinympäristöä ja toimintaa. Se on myös eettinen sekä kokonaisuuden kannalta kustannustehokas ratkaisu solututkimuksen ja lääkeainekehityksen tarpeisiin.

Åbo Akademin Kemiantekniikan laitoksella on kehitetty Carl-Eric Wilénin johtamassa tutkimusryhmässä uuden sukupolven ympäristöystävällisiä ja halogeenivapaita palonestoaineita. Uuden sukupolven ympäristöystävälliset palonestoaineet estävät tehokkaasti palon syntyä ja leviämistä. Halogeenivapaita palonestoaineita tarvitaan esimerkiksi rakennus-, liikenne-, kuljetus-, vaatetus- ja huonekalualoilla sekä elektroniikassa. Keksintö on herättänyt maailmanlaajuista kiinnostusta. 

”Kemianteollisuuden innovaatiokilpailun korkea taso kertoo kemian osaamisen monimuotoisuudesta ja sen kyvystä luoda uusia ratkaisuja mitä moninaisimpiin ongelmiin. Kestävän kehityksen periaatteiden toteutuminen yhdistää niin ikään kaikkia finalisteja. Kemia on osa hyvää elämää monella tapaa”, sanoo Kemianteollisuus ry:n toimitusjohtaja Timo Leppä.

Katso lisää kilpailusta

Tieteellisen neuvottelukunnan jäsenet

 

Lisätietoja

Kemianteollisuus ry

Carmela Kantor-Aaltonen, Johtava asiantuntija, Innovaatiot, Innovaatiopalkinnon valintaraadin sihteeri, carmela.kantor-aaltonen(at)kemianteollisuus.fi, puh. 050 4045 166

Susanna Aaltonen, johtaja, Vaikuttaminen, susanna.aaltonen(at)kemianteollisuus.fi, puh. 040 593 4221

Kemia – osa hyvää elämää

Twitter

Slideshare

Linkedin

Tilaa uutiskirje

Kemianteollisuus ry on kemianteollisuuden ja sen lähialojen elinkeino- ja työmarkkinapoliittinen edunvalvontajärjestö, jonka tehtävänä on toimialan kilpailukyvyn ja toimintaedellytysten edistäminen Suomessa. Kemianteollisuus ry:llä on yli 400 jäsenyritystä sekä 14 jäsen- ja yhteistyöyhdistystä.

Kemianteollisuus on yksi merkittävimmistä teollisuuden toimialoista Suomessa. Sen osuus teollisuuden tuotannosta ja tavaraviennistä on noin viidennes. Kemianteollisuuden liikevaihto on noin 19 miljardia ja se työllistää Suomessa suoraan 34 000 henkilöä.