#Kemia100 kertoo Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi 100 tarinaa siitä, mitä hauskaa ja hyödyllistä kemia, kemian keksinnöt ja kemianteollisuudessa työskentelevät ovat tuoneet suomalaisten elämään.

Perunasta on moneksi

#Kemia100 | 24.08.2018

Suomalainen peruna on ruuanlaiton perusraaka-aine, mutta kemiallisten prosessien avulla siitä voidaan jalostaa paljon muitakin hyödyllisiä tuotteita.

Perunan sisältämistä pienistä tärkkelysjyväsistä saadaan tärkkelystä. Siitä valmistetaan muun muassa ruuanlaitossa käytettävää perunajauhoa ja paperinvalmistuksessa tarvittavaa tärkkelystä.

Perunasta voidaan jalostaa myös perunaproteiinia. Sitä voidaan käyttää esimerkiksi kalanrehuissa, mikä vähentää Suomeen tuotavan soijaproteiinin ja kalajauhon tarvetta.

(Valokuva: Matti Remes) 

Katso myös
Uutiset | 02.03.2021

Suomen paras hajajätevesikunta 2020 -kilpailu loppusuoralla

Kannanotot | 01.03.2021

Kemianteollisuuden lausunto: U7/2021 vp Valtioneuvoston kirjelmä eduskunnalle Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi (akkuasetus)

Uutiset | 24.02.2021

Borealiksen Porvoon tuotantolaitoksille miljoonien investointi hiilidioksidipäästöjä, energiankulutusta ja soihdutusta vähentävään yksikköön

Uutiset | 09.02.2021

Suomalaisyritykset kokosivat voimansa − Kansallinen vetyklusteri edistää yhteistyöllä vetytalouteen siirtymistä

Avaa kuvapankki

Tilaa uutiskirje

Mediayhteys

Susanna Aaltonen
Johtaja, Viestintä
Mediayhteydet, toimialatieto ja -brändi, Kemianteollisuuden viestintävaliokunta

+358 40 593 4221

susanna.aaltonen­@kemianteollisuus.fi

@AaltonenSusanna