#Kemia100 kertoo Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi 100 tarinaa siitä, mitä hauskaa ja hyödyllistä kemia, kemian keksinnöt ja kemianteollisuudessa työskentelevät ovat tuoneet suomalaisten elämään.

Ammoniumkloridia salmiakkiin

#Kemia100 | 30.11.2017

Salmiakkia on sanottu Suomen kansallismakeiseksi, jota nautitaan meidän ohella vain muutamissa muissa maissa, lähinnä Pohjoismaissa ja Hollannissa.

Salmiakki on lakritsimakeinen, jolle ammoniumkloridi antaa tunnistettavan suolaisen ominaismaun. Ammoniumkloridi on väriltään valkoista, mutta makeisissa se värjätään mustaksi lääkehiilen avulla.

Suomalaisten makeistehtaiden käyttämästä ammoniumkloridista merkittävä osa tulee BASFin tuotantolaitoksilta Saksasta, jossa sen valmistus aloitettiin vuonna 1917.

(Valokuva: Matti Remes) 

Katso myös
Uutiset | 29.04.2021

ChemBio Finlandissa palkittiin kemian alalla ansioituneita

Uutiset | 28.04.2021

BioFinland-palkinto Mobidiag Oy:lle

Blogit | 09.02.2021

Mika Aalto: Väritön, hajuton ja mauton - ja valtava mahdollisuus suomalaisille yrityksille!

Blogit | 26.01.2021

Pia Vilenius: Suomalaiselle akkuteollisuudelle eväät nousta kärkijoukkoihin

Avaa kuvapankki

Tilaa uutiskirje

Mediayhteys

Susanna Aaltonen
Johtaja, Viestintä
Mediayhteydet, toimialatieto ja -brändi, Kemianteollisuuden viestintävaliokunta

+358 40 593 4221

susanna.aaltonen­@kemianteollisuus.fi

@AaltonenSusanna