Hyppää sisältöön

Uudistuvan teollisuuden strategian toteuttaminen vaatii joukkuepeliä

Elinkeinoministeri Mika Lintilä asetti marraskuussa työryhmän laatimaan strategiaa, jonka avulla voitaisiin luoda sellainen toimintaympäristö, joka tukisi Suomessa toimivan teollisuuden osalta matkaa kohti hiilineutraalisuutta. Minulla oli kunnia olla mukana tässä ryhmässä. Saimme suosituksemme valmiiksi kevään kehysriiheen ja laajempi näkemyksemme on nyt julkaistu.

Vahva teollinen perusta ja sen kestävä kasvu ovat tärkeitä Suomen taloudelle ja tulevaisuudelle sekä työpaikkojen luomiselle. Onkin Suomen ja suomalaisten hyvinvoinnin kannalta tärkeää, että teollisuuden toimintaympäristö on sellainen, jotta se pystyy luomaan hyvinvointia teollisuudelle, yrityksille ja kansalaisille. Nykyisen toimintaympäristön kehityksen edessä on kuitenkin haasteita, kuten ilmastonmuutos, kova maailmanlaajuinen kilpailu, protektionismi, teknologioiden nopea kehitys ja muutos sekä uusien taitojen tarve.

Tätä kokonaisuutta siis yhdessä pohdimme ja saimmekin aikaiseksi kattavat suositukset sen suhteen, miten kokonaisuus rakennettaisiin niin, että saavutamme ilmastotavoitteemme ja kasvatamme suomalaisten hyvinvointia. Tämä tulee vaatimaan kokonaisvaltaista, monen eri politiikkalohkon läpileikkaava toimintaa. Tarvitaan siis joukkuepeliä, jossa kaikki pelaavat saman tavoitteen eteen. Meidän on kyettävä menestyksekkäästi pelaamaan joukkueena resursseiltaan ylivoimaista vastustajaa vastaan. Sillä sitä se hiilineutraalisuuden tavoittelu merkitsee. Yhdessä elinkeinoelämän ja poliittisten päättäjien kesken meidän on luotava Suomesta vetovoimainen teollisuuden tutkimus- ja tuotekehitys-, investointi- ja tuotantomaa, josta on hyvät yhteydet globaaleille markkinoille. Tämän ansiosta Suomi on vuonna 2030 maailman kilpailukykyisin toimintaympäristö hiilineutraalisuuteen tähtäävälle teollisuudelle, joka mahdollistaa osaltaan innovatiivisilla digitaalisilla, ympäristöystävällisillä ja resurssitehokkailla ratkaisuillaan sekä vahvalla viennillä suomalaisen hyvinvointivaltion.

Oleellista on, että Suomen teollisuuspolitiikka on ennakoitavaa ja Suomi vaikuttaa aktiivisesti myös EU:n teollisuus- ja kilpailukykypolitiikkaan. Tavoitteena on teollisuusmyönteinen EU-politiikka, joka turvaa teollisuuden kustannuskilpailukyvyn sekä varmistaa suomalaisen teollisuuden toiminnan ja kasvun. Sillä emmehän me pelaa piirisarjassa, vaan olemme ansainneet ja pidämme paikkamme kansainvälisessä lopputurnauksessa, eikös vaan? Tämän toimintaympäristön rakentaminen on hyvä aloittaa toteuttamalla työryhmämme suosituksia syksyn budjettiriihessä. Kevään kehysriihessä niihin liittyvät päätökset jäivät tekemättä.

Uudistuvan teollisuuden strategia, TEMin tiedote 23.6.2021

Katso myös: Hiili haltuun!