Hyppää sisältöön

Suunnannäyttäjän rooli on raivata polkua vastuulliselle bisnekselle

HS Vision kolumnisti Kaisa Hietala kirjoittaa kemianteollisuuden Responsible Care -vastuullisuusohjelman saaneen alkunsa vastuullisuusraportoinnin kultakauden alussa. Nyt Responsible Care täyttää 30 vuotta ja on yhä edelleen edelläkävijä.

Kuten Hietala hyvin kirjoittaa, vastuullisuustyön painotukset ja merkitys ovat yrityksissä vuosien saatossa muuttuneet ja kehittyneet. Vastaava evoluutio on havaittavissa myös suomalaisessa Responsible Care -ohjelmassa ja erityisesti sen mittaristossa ja ohjelman painotuksissa. Oikeastaan se, mikä on pysynyt muuttumattomana, on yritysten välinen parhaiden käytäntöjen jakaminen ja toisilta oppiminen sekä ohjelman maanläheisyys. Julistamisen linjalle ei ole lähdetty, vaan on pysytelty vahvasti kiinni yritysten arjessa ja liiketoiminnan vastuullisuuden kehityksessä.

Saavutetut tulokset ovat mittavat, ja suuntana tulosten jatkuva parantaminen. Sillä, että suomalainen Responsible Care on kyennyt mukautumaan nykyajan tarpeisiin ja siten vahvistamaan asemaansa yritysten vastuullisuustyön tukijana, on toimialaamme laajempi merkitys. Kutsutaanhan kemiaa ”teollisuuden teollisuudeksi”: kaikki perustuu lähtökohtaisesti kemiaan, joten alamme yritysten vastuullisuustyö heijastuu myös muille toimialoille.

Ymmärrämme hyvin merkityksemme ja suhtaudumme vastuullisuustyöhömme vakavasti. Vuosien saatossa työmme on laajentunut huomattavasti. Kun 1990-luvun alussa painopisteenä olivat lähinnä päästöt ympäristöön, nykymuodossaan Responsible Care kattaa laajasti niin bio- ja kiertotalouden, laaja-alaisen turvallisuuden kokonaisuuden, turvauhat, hyvinvoinnin, tuotteiden turvallisuuden ja kestävyyden sekä hiilineutraalisuuden. Taidamme edelleen olla ainoa toimiala, joka tavoittelee hiilineutraalisuutta toimialatasolla. Ja, kuten Hietala kirjoittaa, on vastuullisuustyön evoluutio jatkuvaa. Meilläkin tämä näkyy mm. käynnissä olevassa biodiversiteettiin liittyvässä työssä. Olemme myös tunnistaneet sen, millaista osaamista yrityksillä tulee olla, jotta vastuullisuustyötä voidaan viedä paremmin eteenpäin.

Niin, se bisnes. Onko vastuullisuus yritystemme liiketoiminnan ytimessä? Sanoisin, että mitä suuremmassa määrin näin on ja parhaimmillaan niin integroituna, ettei sitä sieltä erikseen tunnista. Työ kestävämpien tuotteiden, suuremman kädenjäljen ja pienemmän jalanjäljen eteen jatkuu päivittäisessä työssämme. Innovaatioilla, investoinneilla, osaamisella ja oikeanlaisella toimintaympäristöllä me voimme olla auttamassa Suomea olemaan kokoaan suurempi globaalien haasteiden ratkaisija.