Sami Nikander: Kemianteollisuus mahdollistaa akkuekosysteemin

Blogit | 24.10.2018

Teollisessa tuotannossa uusi syntyy olemassaolevan toiminnan ja infrastruktuurin yhteyteen. Tämä näkyy myös BASFin päätöksessä rakentaa uusi akkumateriaalitehdas Harjavaltaan ja BASFin ja Norilsk Nickelin strategisessa yhteistyössä.

Kemianteollisuuden yritys BASF julkaisi 22.10. pitkään odotetun uutisen, jonka mukaan se investoi 400 miljoonaa euroa akkuteknologiaan yhteensä ja rakentaa akkumateriaalitehtaan Harjavaltaan. Vuoden 2020 lopussa valmistuva tehdas rakennetaan Norilsk Nickelin omistaman nikkeli- ja kobolttijalostamon lähelle. Samalla BASF ja Norilsk Nickel aloittavat strategisen yhteistyön vastatakseen akkumateriaalien kasvavaan kysyntään.

Investointiuutiselle hurrattiin laajasti ja syystäkin, onhan tämä investointi merkittävä askel kehitettäessä Suomeen toimivaa akkuekosysteemiä, akkuklusteria tai akkutuotannon arvoketjua. Termin saa kukin valita vapaasti. Olennaista on huomioida, että teollisessa tuotannossa uusi syntyy olemassaolevan toiminnan ja infrastruktuurin yhteyteen. Tämä fakta usein unohtuu. Nykyisen teollisen toiminnan elinvoimaisuudesta on siis syytä pitää huolta, jotta myös uutta syntyy. 

Monelle tuntui olevan epäselvää, että akkukemikaalien valmistus ja anodi- ja katodimateriaalien valmistus on kemianteollisuutta. Ei sovi myöskään unohtaa, että akkukennojen rakenteen mahdollistaa monesti vankka muoviteollisuuden osaaminen, joka sekin syntyy kemianteollisuuden sisältä. Tekniikka&Talous avasikin ansiokkaasti akkutuotannon arvoketjua 23.10.  Antti Kailion artikkelissa.

Jäin Kailion artikkelissa kaipaamaan vielä akkumateriaalien kierron sulkemisen käsittelyä. Kemia astuu tässäkin mukaan. Suomessa on maailman johtavaa patterien ja akkujen kierrätystä sekä kykyä kierrättää akut ja paristot ympäristöystävällisesti sekä jatkojalostaa prosessissa syntyneet materiaalit uudelleenkäyttöön raaka-aineiksi tai ravinteiksi. Ja ne akkujen tai muut sähköä hyödyntävien välineiden muovit, ne menevät sinne, minne kuuluvatkin eli kiertoon.

Millä tahansa sähköä hyödyntävällä välineellä sitten liikutkin tai arjessasi käytätkin, kannattaa muistaa, että siinä on aina mukana kemiaa. Muistathan vain huolehtia vanhat välineesi kierrätykseen - meidän osaamisella ne pysyvät kierrossa.

Sami Nikander
Johtaja, Vastuullisuus

Katso myös
Blogit | 05.05.2021

Sampo Pehkonen: Nousukausi, pula tai pandemia - yrityskohtaisia joustoja tarvitaan

Blogit | 30.04.2021

Sampo Pehkonen: Puoliväliriihessä päätetyt työllisyystoimet ovat olemattomia

Tiedotteet | 29.04.2021

Kemianteollisuus puoliväliriihestä: Laiha sopu tuo laihat eväät

Tiedotteet | 08.04.2021

Hallituksen on kehysriihessään kyettävä vahvistamaan talouskasvun edellytyksiä

Avaa kuvapankki

Tilaa uutiskirje

Mediayhteys

Susanna Aaltonen
Johtaja, Viestintä
Mediayhteydet, toimialatieto ja -brändi, Kemianteollisuuden viestintävaliokunta

+358 40 593 4221

susanna.aaltonen­@kemianteollisuus.fi

@AaltonenSusanna