Hyppää sisältöön

Ramona Norrgård: Två veckor på Mirka – en inkörsport till arbetslivet

Det är en vacker måndag morgon, klockan är 8 och vid huvudingången till Mirka väntar en grupp sommarjobbare med spänning. HR-specialisterna Henrik och Michaela är redo att ta emot de nyanställda och hålla den redan bekanta introskolningen i Mirkas auditorium.

Varje år välkomnar Mirka, ett företag som tillverkar slipmaterial i Österbotten, arbetstagarnas 15-17-åriga barn, att bekanta sig med jobbet och företaget i två veckors tid. I år har det varit aningen mindre sökande, men 27 unga har fått chansen att sommarjobba på Mirkas fabriker även i år. Redan efter ett par arbetsdagar börjar vardagen på Mirka kännas trygg och bekant, och spänningen som fanns i början har avtagit.

Arbetsuppgifterna för de två veckors sommarjobbarna är varierande och ungdomarna har fått bland annat måla, flytta möbler, sortera sandpapper, trimma och rengöra gårdsplanen samt se till att brandsläckarna fungerar. Värmeböljan som har besatt sig över hela Finland har gjort gårds- och produktionsarbetet mera utmanande än vanligt och ungdomarna har uppmuntrats till att ta tillräckligt med drick- och avkylningspauser. Tack vare de mångsidiga arbetsuppgifterna har sommarjobbarna lärt sig känna den stora fabriken i Jeppo och även om det i början kunde kännas utmanande att hitta från en plats till en annan, har ungdomarna under två veckor lärt sig de olika områdena och tillvägagångssätten i Fabriken. En del av sommarjobbarna har också fått testa på att jobba i köket i det förnyade Mirka Home. Här har de fått bland annat baka, diska, skala och hacka grönsaker. Hjälpredorna i Mirka Home har även fått se hur ett storkök fungerar och lära sig hur man tillreder mat på olika sätt.

Det bästa på Mirka är enligt två veckors sommarjobbarna den goda maten, varierande arbetsuppgifter och att man får jobba tillsammans med andra unga och samtidigt få nya vänner. På mindre företag kan sommarjobbaren vara tvungen att jobba för sig själv, men här behöver man aldrig vara ensam. När det gäller lite mindre företag, lär man dock känna sina arbetskompisar mycket bra, medan här på Mirka finns det hundratals människor så det blir omöjligt att känna alla. Detta hjälper ändå ungdomarna att gå utanför sina komfortzoner eftersom de är tvungna att tala med främmande kollegor med jämna mellanrum. Under sina två veckor på Mirka har ungdomarna till sin överraskning fått märka att oavsett företagets storlek, hälsar personalen på varandra glatt när de möts i korridorerna, oberoende vilket språk de talar eller vilken avdelning de jobbar på. Laura Truda berättar att under två veckor har hon inte mött en enda kollega som inte skulle ha hälsat på henne. Här ser man varför man använder uttrycket Mirka Family då man talar om Mirkas personal.

Sommarjobbarna tycker att det är viktigt att få jobba vid Mirka i två veckor, eftersom det ger dem erfarenhet, fickpengar och hjälper dem att få jobb även i framtiden. Oron över att de flesta ungdomar nuförtiden måste vänta tills de är 18 år före de får börja jobba, lyfts fram i diskussionen och därför är det fint att de anställdas barn får den här möjligheten. Största delen av dem berättar också att de nog skulle kunna tänka sig att jobba vid olika delar av Mirka i framtiden, även om de nu har sökt till någon annan yrkeslinje.

Text: 
Ramona Norrgård
HR Trainee, Mirka

Foto: 
Från vänster Laura Ström, Milla Ström, Felicia Strand, Alma Kronqvist, Elin Hellman, Rasmus Nylund och Matilde Helsing.