Pia Vilenius: Suomalaiselle akkuteollisuudelle eväät nousta kärkijoukkoihin

Blogit | 26.01.2021

Tänään julkistettu kansallinen akkustrategia antaa yrityksille ja muille toimijoille hyviä eväitä nostaa suomalainen akkuteollisuus kasvavan ja kehittyvän liiketoiminnan etujoukkoihin. Myös joulukuussa EU:ssa annettu akkuasetus viitoittaa tietä kohti vastuullista akkumateriaalien ja akkujen tuotantoa sekä tehokasta kierrätystä.

Uuden akkuasetuksen myötä on tulossa merkittäviä vaatimuksia esimerkiksi materiaalien hankinnan läpinäkyvyydelle, tuotannon vastuullisuudelle sekä akkujen merkinnöille ja kestävyydelle. Akkujen elinkaarta halutaan pidentää nykyisestä ja tuotannon ympäristövaikutuksia saada pienemmäksi. Kaikki nämä ovat kannatettavia tavoitteita. Vaatimusten kasvaessa on hyvä kuitenkin muistaa se, että eurooppalaisten yritysten kilpailukyvystä vs. esimerkiksi Aasiassa toimivat alan yritykset on pidettävä huolta. Eurooppalaisten yritysten kustannukset eivät saa uusien vaatimusten myötä karata käsistä niin, että ne eivät kykene kilpailemaan kansainvälisillä markkinoilla.

 

Akkuryhmä kokoaa alan yritykset yhteen

Kemianteollisuuden piirissä on keväästä 2020 saakka toiminut erillinen Akkuryhmä, jossa on edustettuna useita arvoketjussa toimivia yrityksiä akkumetallien louhinnasta kierrätykseen saakka. Ala on kasvava, ja Suomeen on investoitu viime vuosina paljon esimerkiksi akkukemikaalien tuotantoon. Uusia investointeja tulee kuitenkin saada lisää. Tästä kasvusta haluavat useat muutkin maat saada osansa, ja siksi Suomesta tuleekin tehdä yrityksille houkutteleva investointikohde.

Toimiakseen tehokkaasti, yritysten on hyvä toimia yhtenä rintamana myös alan kehittämisessä ja edunvalvonnassa. Tämä oli ajatuksena myös Akkuryhmää perustettaessa. Nyt julkistettu kansallinen akkustrategia on hyvä esimerkki avoimesta yhteistyöstä ja hyvin toimivasta keskustelusta eri toimijoiden välillä. Strategian luomisessa olivat tiiviisti mukana kaikki keskeiset toimijat viranomaisista yrityksiin. Nyt on aika siirtyä strategiasta käytännön tekoihin, joilla edistetään suomalaisten alan yritysten toimintaa ja saadaan Suomesta vastuullisen akkumateriaalien tuotannon ja kierrätyksen kärkimaa.

 

Pia Vilenius
Johtava asiantuntija, Bio- ja kiertotalous

Katso myös
Uutiset | 29.04.2021

ChemBio Finlandissa palkittiin kemian alalla ansioituneita

Uutiset | 28.04.2021

BioFinland-palkinto Mobidiag Oy:lle

Blogit | 09.02.2021

Mika Aalto: Väritön, hajuton ja mauton - ja valtava mahdollisuus suomalaisille yrityksille!

Kannanotot | 14.12.2020

Kemianteollisuuden lausunto: luonnos hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi tutkimus- ja kehittämistoiminnan lisävähennyksestä verovuosina 2021-2024

Avaa kuvapankki

Tilaa uutiskirje

Mediayhteys

Susanna Aaltonen
Johtaja, Viestintä
Mediayhteydet, toimialatieto ja -brändi, Kemianteollisuuden viestintävaliokunta

+358 40 593 4221

susanna.aaltonen­@kemianteollisuus.fi

@AaltonenSusanna