Mikko Saarinen: Paikallinen sopiminen – vastaus toimintaympäristön haasteisiin

Blogit | 12.02.2021

Kuluneella viikollakin paikallinen sopiminen on ollut paljon otsikoissa, eikä suotta. Paikallinen sopiminen ei ole pelkästään yritysten sisäinen asia, vaan kyse on yrityksen, sen henkilöstön sekä koko toimintaympäristön vuorovaikutuksesta. Sopimisen tarpeeseen sekä sen mahdollisuuksiin ja tarpeisiin vaikuttavat yrityksen ulkoiset asiat. Toisaalta paikallisella sopimisella voidaan myös vaikuttaa yrityksen toimintaedellytyksiin ja sen vaikutukseen toimintaympäristössään.

Paikallisella sopimisella voidaan reagoida yrityksen ulkopuolelta tuleviin toimintaympäristön muutoksiin. Malliesimerkki tästä saatiin viime vuoden keväällä, kun koronaviruspandemian aiheuttamat haasteet aiheuttivat täysin uudenlaisia tilanteita yrityksissä. Monissa yrityksissä paikallinen sopiminen oli avainasemassa, kun työnteko sovitettiin ottamaan huomioon tuotannon tarpeet ja työntekijöiden turvallisuus. Ulkoisille olosuhteille ei ehkä voitu mitään, mutta yhteistyöllä ja hyvällä reagoinnilla haasteisiin löydettiin toimivia ratkaisuja. Koronakevät on esimerkki kovimmasta päästä, mutta juuri siksi erinomainen. Jos paikallinen sopiminen voi auttaa tuossa tilanteessa, miksipä siitä ei olisi avuksi myös muissa ulkoisen shokin tilanteissa ja yritystoiminnan myllerryksissä?

Toisaalta paikallinen sopiminen voi olla myös aktiivinen työkalu, kun katsotaan yrityksen suhdetta ympäröivään yhteiskuntaan. Paikallisella sopimisella voidaan luoda yrityksen menestymisen edellytyksiä. Menestyvä yritys puolestaan työllistää useampia ihmisiä sekä maksaa enemmän veroja. Näin sujuva paikallinen sopiminen tuottaa hyvinvointia paitsi yritykselle ja työntekijöille, myös yhteiskunnalle laajemmin.

Hyvien tavoitteiden saavuttaminen vaatii taitoa sekä työnantaja- että työntekijäpuolelta. Tämän takia Kemianteollisuus ry ja Teollisuusliitto ry järjestävät keväällä paikallisen sopimisen kiertueen, jonka tavoitteena on antaa yrityksille työkaluja paikallisen sopimisen kehittämiseksi. Kiertue polkaistaan käyntiin 17.2. pidettävässä seminaarissa.

Mikko Saarinen
Lakimies

Katso myös
Blogit | 26.02.2021

Sampo Pehkonen: Paikan päälle ei näe Etelärannasta, Hakaniemestä tai Pasilasta

Uutiset | 26.02.2021

Paikallinen sopiminen uuteen nousuun – tilaa sparraustilaisuus yhteistoiminnan kehittämisestä ja paikallisesta sopimisesta

Kannanotot | 25.02.2021

Kemianteollisuus ry:n lausunto koskien hallituksen esitystä laeiksi työsopimuslain 3 luvun 5 §:n ja merityösopimuslain 4 luvun 5 §:n muuttamista (HE 222/2020 vp)

Blogit | 22.02.2021

Jaana Neuvonen: Paikallinen sopiminen uuteen nousuun! – ajatuksia seminaarista

Avaa kuvapankki

Tilaa uutiskirje

Mediayhteys

Susanna Aaltonen
Johtaja, Viestintä
Mediayhteydet, toimialatieto ja -brändi, Kemianteollisuuden viestintävaliokunta

+358 40 593 4221

susanna.aaltonen­@kemianteollisuus.fi

@AaltonenSusanna