Jussi-Pekka Rode: Kemian ala edelläkävijänä?

Blogit | 29.08.2017

Yritysten ja koulutuksen järjestäjien yhteistyö tiivistyy.

Kemian alalla tapahtuu. Ammatillisen koulutuksen uudistus, paremmin tunnettu reformina, astuu voimaan 1.1.2018. Kemianteollisuuden on muiden toimialojen tavoin mietittävä, mitä reformi alan yrityksille tarjoaa ja mitä reformin mukanaantuoma muutos yrityksiltä edellyttää. Kun melkein puolet alalla työskentelevistä henkilöistä on ammattikoulutuksen käyneitä henkilöitä, on selvää, että kysymyksiä on tässä vaiheessa enemmän kuin vastauksia. Syytä paniikkiin ei kuitenkaan ole.

Reformin muutokset alkavat näkyä työpaikoilla pikkuhiljaa. Aluksi on tärkeää saada kaikki yritykset tietoiseksi mahdollisista käytännön muutoksista yrityksen arkeen ja näiden muutosten aikatauluista. On hyvä muistaa, että kaikki muutokset eivät astu samanaikaisesti voimaan.  Näin esimerkiksi vahvasti koulutustarjontaa säätelevä rahoitusmalli toimii täysimääräisesti vasta vuonna 2022 alusta, kun taas tutkinnot uudistuvat ensi vuoden elokuussa ja vuoden 2019 alussa. Tämän syksyn ja tulevan talven aikana yritykset voivat valmistautua ensimmäisiin muutoksiin Kemianteollisuus ry:n tiiviillä koulutuspaketilla.

Merkittävä reformin onnistumiseen vaikuttava tekijä on yritysten ja koulutuksen järjestäjien keskinäinen yhteistyö. Yritykset, jotka ovat kartoittaneet osaamistarpeensa ja osaavat kertoa niistä koulutusta tarjoaville toimijoille, saavat entistä parempia osaajia. Sama sääntö pätee koulutuksen järjestäjiin: jos palvelet hyvin työelämän tarpeita, pärjäät hyvin koulutusmarkkinoilla ja opiskelijoita riittää.

On rehellistä sanoa, että kemian alalla riittää tekemistä, kun rakennetaan  yhteistyötä koulutuksen järjestäjien kanssa. Uskon kuitenkin vakaasti, että vuonna 2022 kemianteollisuus ja sen toimialat voivat olla edelläkävijä koulutuksen ja työelämän yhteistyössä. Se vaatii kuitenkin alan erityispiirteiden ymmärtämistä, koulutustarpeiden kartoittamista ja jatkuvaa vuoropuhelua yritysten ja koulutustoimijoiden kesken.

Ensimmäisiä askeleita vuoropuhelun tiivistämiseksi otetaan Ammattiosaamisen kehittämisyhdistyksen AMKE ry:n, Kemianteollisuus ry:n, Metsäteollisuus ry:n ja Teknologiateollisuus ry:n yhteisessä Osaajia vientiteollisuuteen -keskustelutilaisuudessa 13.9, jossa etsitään keinoja teollisuusammattien koulutuksen turvaamiseen ja vetovoiman parantamiseen. Myös muuta vastaavaa yhteistyötä on vireillä mm. opetushallituksen johdolla. Pidetään siis keskustelua yllä ja ollaan neljän vuoden kuluttua edelläkävijä!

Lisätiedot

Opetushallitus: verkkouutinen 28.8.2017: Vientiteollisuuden koulutuksen kehittämiseeen voimaa uudesta verkostosta 

 

Jussi-Pekka Rode
Asiantuntija, Koulutuspolitiikka

Katso myös
Uutiset | 08.12.2021

TATin Yrityskylä: Borealiksen pienoisyrityksessä opitaan työelämästä tekemällä itse

Uutiset | 17.11.2021

Maksuton verkkokurssi eheyttävästä ja laaja-alaisesta oppimisesta – opi rakentamaan toimiva oppimiskokonaisuus

Uutiset | 27.10.2021

Tutkimus selvitti, miksi AMK-insinööriopiskelijat keskeyttävät opintonsa

Blogit | 22.10.2021

Auli Piiparinen: Mitä matematiikka tarkoittaa kemianteollisuudelle?