Jussi-Pekka Rode: Jatkuva oppiminen mitataan globaalissa kilpailussa

Blogit | 07.09.2018

Seitsemän Ylemmät Toimihenkilöt YTN -liittoa julkaisi osaamistili -mallin, jonka avulla yksilöiden jatkuvasta oppimisesta on tarkoitus tehdä helpompaa. Oppiminen ja osaaminen ovat Suomen vientiteollisuuden valttikortteja, jolla pärjäämme globaalissa kilpailussa.

Yritysten näkökulmasta katsottuna on olennaista, että jatkuvaa oppimista edistetään arvostamalla yritysten panoksia henkilöstön osaamisen kehittämiseen eikä sitä tehdä lisäämällä yritysten kustannuksia.

Yritykset tekevät oppimisen eteen konkreettisia tekoja joka päivä. Henkilöstöä koulutetaan yrityksen vision ja strategian mukaisesti siten, että työtä on tarjolla myös tulevaisuudessa. On selvää, että yrityksillä on selkeä intressi edistää henkilöstön oppimista. Koulun penkiltä opittu osaaminen vanhenee jo neljässä vuodessa. Yritysten työkalut vaihtelevat aina Talent -ohjelmista mentoritoimintaan asti. Henkilöstöä koulutetaan oppivassa organisaatiossa, joka kannustaa ihmisiä oppimaan yhdessä ja jossa ihmisillä on mahdollisuus jatkuvasti kehittyä ja saavuttaa asettamiaan tavoitteitaan.

Onkin pidettävä huoli, että korostamalla yksilöiden oppimista ei ammuta itseämme jalkaan. Oppi mitataan todellisesti vasta globaalissa kilpailussa. Kaikki muu oppi ei ehkä ole yksilön kannalta turhaa, mutta se saattaa sitä olla Suomen kilpailukyvyn kannalta. Vähäisiä resursseja kannattaa suunnata järkevään toimintaan. Tätä on esimerkiksi koulutuksen tarjoaminen entistä joustavammin.

Jussi-Pekka Rode
Asiantuntija, koulutuspolitiikka

Katso myös
Blogit | 03.12.2018

Anni Siltanen: Suomi eurooppalaisen osaamisen huipputekijäksi!

Uutiset | 28.11.2018

Sähköinen itsearviointityökalu oppilaitosten turvallisuusosaamisen jatkuvaan kehittämiseen

Uutiset | 19.11.2018

Kumitaituri-ohjelma etenee myötätuulessa

Blogit | 08.11.2018

Jussi-Pekka Rode: Game changer - oppisopimuksella yritykselle osaajia

Avaa kuvapankki

Tilaa uutiskirje

Mediayhteys

Susanna Aaltonen
Johtaja, Vaikuttaminen
KTM, VTK

+358 40 593 4221

susanna.aaltonen­@kemianteollisuus.fi