Auli Piiparinen: Mikä yhdistää IPCC:n raporttia ja koululaista?

Blogit | 18.08.2021

Viime viikolla hallitusten välinen ilmastopaneeli IPCC julkaisi tuoreimman ilmastonmuutoksen luonnontieteellistä taustaa koskevan raportin, joka antaa esimakua lämpenemisen rajuista vaikutuksista. Raportti on pysäyttävää luettavaa. Maapallo huutaa toimia tällä vuosikymmenellä, jotta planeettamme lämpeneminen saataisiin hidastettua. Tämä vaatii päästöjen ja nielujen tasapainoa viimeistään vuonna 2050. Suomalainen kemianteollisuus tavoittelee omalta osaltaan hiilineutraaliutta vuoteen 2045 mennessä, ja moni jäsenyrityksistämme jo sitä ennen.

Viime viikolla jatkui myös koululaisten ja toisen asteen opiskelijoiden työ opintojen parissa kesälomakauden jälkeen. Entä mikä yhdistää IPCC:n raporttia ja kouluun palannutta nuorta? Löydän itse ainakin kaksi vastausta. Ensimmäinen niistä on aito huoli ilmaston lämpenemisestä ja maapallon elinkelpoisuudesta. Ilmaston lämpeneminen ahdistaa ja ilmastotietoisuuden ohella nuoret janoavat tietää, miten ilmastonmuutosta torjutaan eri ammateissa. Voimattomuuden tunteen sijaan halutaan ratkaisuja.

Toinen yhdistävä tekijä koululaisen ja raportin välillä on mahdollisuus. Mahdollisuus kouluttautua noiden maapallolle elintärkeiden ratkaisujen keksijöiksi, tutkijoiksi, viestijöiksi ja vaikuttajiksi, kuten prosessioperaattoreiksi ja tuotantoinsinööreiksi. Mahdollisuus luoda entistä kestävämpää liiketoimintaa ja mahdollisuus kääntää lämpenemisen kulmakerroin pienemmäksi. Jotta hiilineutraaliksi päästään, tarvitaan tietynlaista osaamista ja osaajia. Kemianteollisuudessa tarvitsemme erityisesti luonnontieteiden ja matematiikan osaamista ja niiden soveltamista. Näistä aineista kannattaa siis koulun penkilläkin innostua. Maailma tarvitsee osaamista, joilla maapallon kohtalon kysymykset ratkaistaan. Tässä Suomella on mahdollisuus olla kokoaan suurempi vaikuttaja.

Kemianteollisuus on toki paljon enemmän kuin koulun kemian ja matikan tunnit. Maailmaa muuttavia töitä -sivustoltamme pääset tutustumaan alallamme työskenteleviin ihmisiin ja kemian avulla luotuihin ratkaisuihin. Näitä töitä tekemään tarvitsemme niin prosessien ammattilaisia, kunnianhimoisia johtajia kuin uteliaita uuden innovoijiakin. Olisitko sinä tulevaisuudessa yksi meistä?

Auli Piiparinen
Asiantuntija, Osaaminen ja vetovoima

@aulipiiparinen

Katso myös
Uutiset | 22.11.2021

Muovikomposiittijätteen kierrätystä testataan KiMuRa -hankkeessa

Uutiset | 18.11.2021

Tervetuloa ilmastonmuutoksen vaikutuksia, energiamurrosta ja elintarvikehuoltoa käsittelevään seminaariin

Kannanotot | 18.11.2021

Kemianteollisuuden lausunto: Hallituksen esitys eduskunnalle energiaverotusta koskevan lainsäädännön muuttamiseksi

Kannanotot | 10.11.2021

Kemianteollisuus ry:n lausunto eduskunnan ympäristövaliokunnalle, annettu 9.11.2021