Hyppää sisältöön

Esa Arola: Kesätöissä on mahtavaa

Moikka! Nimeni on Esa ja olen nyt kesätöissä Borealis Polymers Oy:llä tuotantoinsinööriharjoittelijana Fenoli ja aromaatit –tuotannossa. Kirjoitin myös viime kesänä blogipostauksen, ja tämä blogipostaus on sille jatkoa.

Borealis on kansainvälinen yritys, joka valmistaa polyolefiineja, peruskemikaaleja sekä lannoitteita. Tuotantolaitoksia ja toimipaikkoja Borealiksella onkin maailmanlaajuisesti. Suomessa Borealiksella on Porvoon Kilpilahdessa petrokemian tehtaat, joissa tuotetaan peruskemikaaleja, sekä muovitehtaat, joissa valmistetaan polyeteeni- ja polypropeenimuoveja sekä niiden sekoituksia. Borealis onkin Euroopan toiseksi suurin polyolefiinien valmistaja!

Olen Borealiksella nyt kolmatta kesää, ja lisäksi tein osa-aikatöitä myös kuluneen lukuvuoden ajan. Täällä on ollut mahtava olla töissä, sillä esimieheni ja työkaverit keksivät yhä syvällisempiä työtehtäviä kokemuksen karttuessa. Kerron seuraavaksi hieman parista isommasta projektistani.

Aloitin viime kesän lopulla ympäristöluvan vaatimuksen mukaista VOC (volatile organic compound, haihtuva orgaaninen yhdiste) haja- ja pistepäästöjen selvittämistä. Päämääränä oli selvittää, kuinka paljon eri laitteet (venttiilit, pumput, laipat, säiliöt jne.) tuottavat päästöjä (niitä on muuten reilu 12 000 eli tekemistä riitti!). Tavoitteeseen myös päästiin, joka tarkoitti 20 sivun mittaista raporttia koko tehtaan osalta. Tästä myös alkoi osa-aikajaksoni, sillä tuotantopäällikkömme ja esimieheni mielestä minua ei kannattanut päästää pois. Olin aloittanut työn ja tiesin siitä tehtaalla eniten, joten jatkoin päästöinventaarion tekemistä syksyllä. Lopulta sain osa-aikajaksoni aikana koulun ohella työn valmiiksi syksyn lopussa.

Ympäristöluvan haja- ja pistepäästöjen jälkeen aloitin ISO 50001 –standardin implementointiin liittyvän työn. Standardi on työkalu energianhallinnan ja sen johtamisjärjestelmän rakentamiseen. Sen myötä yrityksen on helpompi ymmärtää omaa energiankäyttöä ja tehdä päätöksiä sen perusteella sekä jatkuvasti parantaa energiatehokkuuttaan. Minun tehtävänä oli kartoittaa tehtaamme suurimmat energiankuluttajat energiatyypeittäin (sähkö, höyry, polttoaineet).

Tässäkin työssä tekniikan taidoista oli hyötyä, sillä energiankulutuksen määrittäminen ei ollut ihan suoraviivaista. Minun piti itse etsiä lähtötiedot, ja niiden perusteella laskea käytetyn energian määrä. En tietenkään ollut yksin, vaan työkaverini ja Borealiksen kunnossapito-organisaatio auttoivat minua kiperien paikkojen tullen. Yhdessä pääsimme asetettuun tavoitteeseen, ja yrityksen energiapäällikkökin lopulta kehui tekemääni työtä. Nyt energian käyttöä voidaan seurata ja optimoida paremmin.

Seuraava isompi etappi minulla onkin diplomityö, jonka tekemistä esimieheni on varmistellut minulta jo ensimmäisestä kesästä lähtien. Aiheeni ei ole vielä täysin lyöty lukkoon, mutta muutama idea on jo esillä. Selvää kuitenkin on, että tänne tulen diplomityöni tekemään. Luultavasti pääsen tekemään diplomityöni yhdistellen tehdassuunnittelun osaamistani sekä kaupallista puolta, mutta valitettavasti tarkempia tietoja en voi paljastaa. Ehkäpä ensi kesänä?

Puolueellisesti voinkin suositella yrityksille kesäharjoittelijoita. Me saatamme olla erittäin hyödyllisiä yllättävän monissa paikoissa! Kesäharjoittelijana on aikaa etenkin paneutua pidempiin tehtäviin, jotka voisivat muuten olla työssä hankalia suorittaa, kuten esimerkiksi mainitsemani ympäristöluvan päästöinventaario. Itselleni suurin palkka Borealikselta on ollut tieto. Lähtökohtaisesti olen ihan eri asemassa opiskelussa, kun olen ollut täällä töissä ja pystyn vertaamaan koulussa opittua oikeaan tehdasympäristöön. Täten siis hyötyä kesäharjoittelusta on molemmille sekä yritykselle että kesätyöntekijälle!

Opiskelen Aalto-yliopistossa Chemical and Process Engineering –maisteripääaineessa. Aloitin opintoni viime syksynä valmistuttuani tekniikan kandidaatiksi Kemian- ja biotekniikasta. Suoritin pääaineopintoni kemian laitetekniikan ja tehdassuunnittelun parissa kuluneen lukuvuoden aikana. Syksyllä jatkan Tanskan DTU:ssa vaihto-opintoja tuotantotalouden parissa, jonka jälkeen palaan Borealikselle kevätlukukaudeksi tekemään diplomityötä. Valmistuminen häämöttää toivottavasti reilun vuoden päästä!

Mukavaa kesää!

Esa

Lisätietoja

Esa Arolan kesätyöblogi 2018