Hyppää sisältöön

Christina Alexander: Sellutehtaalla kesätöissä

Olen UPM-Kymmene Oyj:llä ensimmäistä kesää töissä sellutehtaalla. Työnimikkeeni on sellutehtaan kenttämies ja olen kuitulinjoilla vuorotöissä.

Työtehtäviini kuuluvat erilaiset hommat tehdasalueella, mm. prosessien valvominen, siisteyden ylläpito, näytteiden ottaminen ja trukilla ajaminen. Työskentelen yhdessä toisen kesätyöntekijän kanssa ja pääsemme itse vaikuttamaan hyvin paljon mitä teemme ja milloin. Joten, vaikka työ on hyvin rutiininomaista, on se silti samalla vastuullista ja itsenäistä. Olen myös päässyt näkemään koko tehdasalueen ja siten pystynyt tutustumaan jokaiseen kohtaan sellun valmistusprosessissa. Itse olen töissä kuitulinjoilla, johon kuuluu sellun valkaisu ja keittäminen.

Vaikka en työskentele selkeästi kemianteollisuudessa, on kemia silti osana jokaista työpäivääni. Käsittelemme eri kemikaaleja hyvin paljon, esimerkiksi natriumkloraattisäiliöiden liottamisessa ja purkamisessa. Tehdasalueella voi myös ilmetä myrkyllisiä kemikaaleja, joiden olemassa olosta ilmoittavat oma kannettava rikkivetymittari sekä tehdasalueella olevat klooridioksidihälyttimet. Ja jotta pystyy käsittämään miten kaikki eri prosessit toimivat tehtaalla, vaati se kemian ymmärtämistä.

UPM:llä painotetaan hyvin paljon työturvallisuutta ja sen tärkeyttä joka ikisessä tehtävässä mitä teemme. Ensimmäisenä päivänä kesätyöt alkoivat muutaman tunnin perehdytyksellä, minkä lisäksi esimieheni on vielä painottanut turvallisuutta.  Myös muut työntekijät kannustavat kysymään asioita ennemmin kuin tekemään jotain työtehtävää epävarmana. ‘’Tuumaa tovi!’’ -slogan infotaululla muistuttaa itseäni joka päivä miettimään turvallisuutta aina ennen kuin aloitan tietyn työtehtävän tekemisen.

Tällä hetkellä vaikeinta on ehkä tottua kolmivuorotyöhön ja oikeiden paikkojen löytämiseen tehdasalueella (nimimerkillä muutaman kerran eksynyt!). Parasta kesätyössäni on puolestaan se, että pääsen työskentelemään alalla josta pidän. Olen myös onnekas, että olen päässyt juuri haluamaani kesätyöpaikkaan UPM:lle, vaikka se onkin tarkoittanut muuttoa itselleni tuntemattomaan pikkukaupunkiin Pietarsaareen. Työ on mielenkiintoista ja lähden joka päivä innokkaana uuteen työpäivään, minkä lisäksi työporukkani on myös mahtava.

Christina Alexander

Kemianteollisuuden nuorisopaneelin jäsen opiskelee kemian-, bio- ja materiaalitekniikaa Aalto-yliopistossa.