Hyppää sisältöön

Yrityskylässä nuoret tutustuvat yhteiskuntaan ja työelämään – Orion mukana

Tänä lukuvuonna nuoria työelämään, yhteiskuntaan ja talouteen tutustuttava Yrityskylä-toiminta laajenee ja saa myös uusia piirteitä. Orion on ollut vuodesta 2017 mukana Yrityskylä Espoon Alakoulussa, johon osallistuvat mm. kaikki espoolaiset kuudesluokkalaiset.

Lähes puoli miljoonaa nuorta on kymmenen vuoden aikana osallistunut Yrityskylään, joka on palkittu maailman parhaana koulutusinnovaationa. Yrityskylä tarjoaa kuudes- ja yhdeksäsluokkalaisille myönteisiä kokemuksia työelämästä, taloudesta ja yhteiskunnasta. Yrityskylän toimintaa koordinoi Talous ja nuoret TAT. 

Orion on ollut vuodesta 2017 mukana Yrityskylä Espoon Alakoulussa, johon osallistuvat mm. kaikki espoolaiset kuudesluokkalaiset. Noin 75 oppilasta viettää kerralla työpäivänsä paikan päällä Yrityskylässä. Opetussuunnitelmaa toteuttavaan Yrityskylään kuuluu myös kymmenen oppituntia koulussa.

Orionin henkilöstöjohtaja Jouni Turunen kehuu tiedotteessa Yrityskylää. Nuoret oppivat jo varhain, miten yhteiskunta toimii. Oppilaat lukevat Yrityskylän työpaikkailmoituksia ja hakevat työpaikkoja. Pienois-Orionilta voi hakea toimitusjohtajan, tuotanto- ja tuotepäällikön sekä tutkijan vakansseja. Työpaikkahaastattelun hoitaa opettaja ja 3-4 nuorta pääsee yhden yrityksen palkkalistoille. Yritykset tekevät yhteistyötä Yrityskylän muidenkin yritysten kanssa.

Yrityskylässä on myös kaupungintalo, jossa käydään äänestämässä ja siten vaikutetaan verovarojen käyttöön. Samalla opitaan, mikä on julkisen ja yksityisen palvelun ero. Työpäivän aikana hahmottuu, miten yhteiskunta toimii.

Talous ja nuoret TATin Nuorten tulevaisuusraportti 2021 -tutkimuksen mukaan Yrityskylä- oppimiskokonaisuuden suorittaneista yli 70 prosenttia ajatteli, että yrittäjyydellä ja yrityksillä on keskeinen rooli yhteiskunnan hyvinvoinnin kannalta. Yrityskylä-kokemusta vaille jääneistä vain kuutisenkymmentä prosenttia ajatteli samoin.

Yrityskylä-toimintaa kehitetään jatkuvasti. Yrityskylällä on merkitystä myös nuorten mielikuville. Mielikuva Orionistakin on tarkentunut. Jotkut nuoret sanovat aikovansa hakeutuvansa Orionille töihin, koska työ on mielenkiintoista ja yritys on kotikaupungissa. 

Lue Tarja Västilän artikkeli Orionin kotisivulla.