Hyppää sisältöön

Yle: Pramian Marko Mäkisen yrittäjätarina

Ylen juttu esittelee eteläpohjalaisen yrittäjän Marko Mäkisen tarinan. Se on kertomus innovatiivisuudesta, peräänantamattomuudesta ja uskosta omiin visioihin. Se on tarina isoista unelmista, jotka muuttuivat todeksi.

Marko Mäkinen on juomavalmistaja ja muovienkierrättäjä, joka on vankasti luottanut vaistoonsa, silloinkin kun muut ovat epäilleet ideoiden toimivuutta. Agrologiksi opiskellut Mäkinen loi 30 vuotta sitten pienen maatilansa liitännäiseksi sahtitehtaan, Sahti Mafian. Vuonna 1996 repertuaariin tulivat liköörit. Vuosikymmenten varrella Pramia on kasvattanut tuotevalikoimaansa ja kapasiteettiaan määrätietoisesti. Nykyään Pramia tunnetaan etenkin likööreistään, joita myydään ympäri maata. 

Viinetehtailijan lisäksi Marko Mäkinen on myös merkittävä ja innovatiivinen muovienkierrättäjä. Toholammilla toimiva Pramia Plastics valmistaa jätteestä elintarvikekontaktikelpoista muovia, joka vastaa neitseellistä PET-materiaalia – sataprosenttisesti kotimaisesta raaka-aineesta. Ylen jutussa (toimittaja Päivi Rautanen) Marko Mäkinen kertoo Pramian alkaneen käyttää muovipulloja kauan ennen muita alan yrittäjiä. Nyt Pramia on se, jota muut seuraavat. Merkittävät brändit ja juomatalot siirtyvät pullottamaan tuotteensa muoviin lasin sijaan.

Pramia Plastic käsittelee keskimäärin miljoona kierrätyspulloa vuorokaudessa. Hyvänä pohjana toimii suomalainen toimiva pullojen kierrätysjärjestelmä. Pullot pestään, värilajitellaan ja murskataan, minkä jälkeen niistä tehdään muovihiutaletta uusien tuotteiden raaka-aineeksi. Mäkinen sanoo jutussa, että muoveja turhaan syytetään ympäristötuhoista. Oikea syylllinen on kuitenkin ihminen, joka muovit luontoon vie. Muovit kuuluvat kiertoon.

Ja kyllä koronaviruskin mainitaan Ylen jutussa. Pandemian puhjettua Mäkinen otti itse yhteyttä Huoltovarmuuskeskukseen ja pyysi lupaa käsidesin valmistukseen. Lupa tuli ja Pramia tykitti käsidesia kolmen viikon ajan. 

Lue koko Ylen juttu (toimittaja Päivi Rautanen).

Pramia Plastics on Muoviteollisuuden ja Kemianteollisuuden jäsenyritys.