Hyppää sisältöön

Ulla Kauppi: Monien mahdollisuuksien Mirka

Henkilöstöosaston jo sloganiksi muodostunut ”monien mahdollisuuksien Mirka” joutui kovalle koetukselle keväällä kun näkymätön Covid-19 virus tuli Suomeen ja Pohjanmaalle. Mirka on yksi alueen suurimmista työnantajista ja on aina tarjonnut paikallisille nuorille mahdollisuuden kesätyöhön sekä eri tuotantoyksiköissä että eri osastoilla Mirkan päätoimipisteessä Jepualla. Myös työntekijöiden alle 18-vuotiaat lapset on huomioitu omalla 2 viikkoa kestävällä kesätyömahdollisuudella.

Kesätyöntekijöiden rekrytointi aloitettiin hyvissä ajoin, mutta lopullista päätöstä jouduttiin odottamaan. Lopulta päädyttiin pitämään kiinni nuorille annettavasta mahdollisuudesta kesätöihin, vaikka muut yritykset ympärillä peruuttivat kesätöihin liittyviä päätöksiään. Päätöksen perusteleminen ei ollut vaikeaa, kun mietitimme sitä, mitä voisi seurata jos emme palkkaisi näitä nuoria: Voisimme menettää tulevan kesän tuotantoa, tulevien kesien kesätyöntekijöitä sekä tulevaisuuden tekijöitä ja mahdollistajia, mikäli osaavat nuoret hakeutuisivat muualle.

Korona-kevään vaikutuksilta emme kuitenkaan välttyneet ihan kokonaan: palkkasimme hieman vähemmän kesätyöntekijöitä toimistotehtäviin kuin aikaisemmin. Lisäksi kesätyön kestoa lyhennettiin osittain niin, että mahdollistettiin kahden nuoren palkkaus yhden sijaan. Alle 18-vuotiaiden kesätyö muutettiin viikon kestäväksi palkalliseksi työhön tutustumiseksi. HR- ja talousosastolla päädyimme ratkaisuun, jossa palkkasimme ensimmäistä kertaa yhteisen kesätyöntekijän! Kesätyöntekijän työnkuvaa jouduttiin hieman hiomaan, mutta saimme luotua Phille (lue Phin kesätyöblogi täältä) mielekkään työkuvan, joka antoi hänelle mahdollisuuden nähdä kaksi erilaista osastoa ja työskennellä kahden eri tiimin kanssa poikkeuksellisissa olosuhteissa.

Työnantajan ja erityisesti henkilöstöpäällikön näkökulmasta kesätyöt Mirkalla onnistuivat erittäin hyvin. Nuoret suhtautuivat positiivisesti ja joustavasti kaikkiin turvallisuustoimenpiteisiin ja muutoksiin, mitä koronavirus on aiheuttanut. Teamsin käyttö ja osallistuminen etäkokouksiin sujui myös ongelmitta. Nuoret ovat selvästi tottuneet hyödyntämään erilaisia digitaalisia alustoja – ja puhelinta

Nyt aloitamme ensi vuoden toiminnan suunnittelun ja sitä kautta mietimme seuraavan kesän kesätyötarpeita ja toivomme voivamme antaa mahdollisimman monelle nuorelle mahdollisuuden päästä testaamaan osaamistaan sekä kasvattaaksemme Mirkan osaamispääomaa.

Ulla Kauppi
HR Manager
Mirka Ltd

 

Lue myös Martina Nymanin kesätyöblogi: Bra gemenskap på Mirkas PowerTools avdelning