Hyppää sisältöön

Anni Siltanen: Suomi, olet LUMAn tarpeessa

Insinöörien, kemistien ja tutkijoiden työllä on suora vaikutus tulevaisuuden hyvinvointiin. Miksi matemaattis-luonnontieteellisen osaamisen arvoa ei ymmärretä?

Olen työssäni Kemianteollisuus ry:n osaamis- ja vetovoima-asioista vastaavana asiantuntijana katsonut turhautuneena kemian- ja sen lähialojen koulutusohjelmien aloituslukuja viime vuosina. Aikaisemmin olimme huolissamme siitä, että lääketieteellinen tiedekunta nappasi parhaat opiskelijat kesken opintojen. Nyt meitä huolestuttaa, aloittaako kemian opinnoissa ylipäätään yhtäkään sellaista opiskelijaa, jonka sydän oikeasti sykkisi kemialle.

Se ei ole kemian vika. Kemia on kiinnostava aine, jonka tulevaisuuden mahdollisuuksista kuitenkaan tietää valitettavan harva. Sen opetustunnit on yhdessä muiden luonnontieteiden kanssa resursoitu melko minimiin, ja lisäksi sen opetus alkaa peruskoulussa verraten myöhään, yläkoulussa keskellä pahinta murrosikää. Kuitenkin kemian ratkaisut pelastavat paitsi esimerkiksi kestävän energiantuotannon tulevaisuudessa, myös Suomen taloutta tälläkin hetkellä. Kemian vientituotot ovat vuosittain parinkymmenen miljardin luokkaa.

Maailmaa voi pelastaa monella tavalla. Sen voi tehdä vaikkapa järjestössä, vieden eteenpäin itselle, yhteiskunnalle ja meidän kaikkien tulevaisuudelle tärkeitä asioita. On kuitenkin olemassa toinenkin tie maailman pelastamiseen: vaikuttaminen konkreettisiin ratkaisuihin. Vaikuttaminen siihen, millaisten ratkaisujen avulla jätteitä käsitellään tulevaisuudessa, mihin energiavirrat ohjataan ja miten ravinnontuotanto taataan sellaisilla alueilla, josta kuivuus on vienyt mahdollisuuden viljellä. Näihin asioihin vaikuttavat insinöörit, kemistit ja tutkijat ympäri maailman. Heillä työllään on suora vaikuttavuus tulevaisuuden hyvinvointiin.

Kemianteollisuus ry yhteistyökumppaneineen avaa tänä vuonna matemaattis-luonnontieteellisen osaamisen merkitystä SuomiAreenalla Porissa. Osaamis- ja innovaatioteemainen SuomiAreena tarjoaa siihen erinomaiset puitteet: Suomen osaamiskilpailukyvystä ja tulevaisuuden osaajien mahdollisuuksista voidaan pitää huolta vain yhteistyössä. Niin, että sekä päättäjät, työelämä että oppilaitokset sitoutuvat yhdessä edistämään koko yhteiskunnalle tärkeitä tavoitteita. Luonnontieteiden avulla pelastetaan maailmaa.

Kerromme kemiasta ja muista luonnontieteellis-matemaattisista ratkaisuista osana tulevaisuuden innovaatioita SuomiAreenalla monin tavoin: Lavaohjelmassamme torstaina eri alojen vaikuttajat pohtivat, onko Suomi luman tarpeessa. Kansalaistorin teltassamme voit käydä juttelemassa asiantuntijoidemme kanssa ja innovoimassa itse. Tervetuloa.

Nähdään Porissa!

Anni Siltanen

Asiantuntija, Osaaminen ja vetovoima