Hyppää sisältöön

Suomalaisista vain 10 % kokee ilmastokeskustelun vaikuttavan joulun viettoon – jo kuudetta kertaa järjestettävä Kinkkutemppu tukee joulun kiertotaloutta

Vain 10 % suomalaisista kokee ilmastokeskustelun vaikuttavan omaan tai perheen joulun viettoon. Tulos selviää tuhannelle suomalaiselle marraskuussa 2021 toteutetusta kyselytutkimuksesta*. Kinkkutempusta on muodostunut monille suomalaisille perinne, ja tänä vuonna jo kuudetta kertaa järjestettävä keräys käynnistyy perjantaina 17.12.2021. Tarkoituksena on kannustaa suomalaisia kotitalouksia keräämään ja kierrättämään joulukinkun ja muiden jouluruokien paistinrasvat hyödynnettäväksi Neste MY Uusiutuva Diesel™ -polttoaineen valmistuksessa. Tänä vuonna ympäri Suomen avataan lähes 300 keräyspistettä, jotka ovat avoinna aina 7.1.2022 saakka. Kiertotalousteko järjestetään 15 eri toimijan yhteishankkeena.

Tuoreen kyselyn* mukaan ilmastokeskustelu ei merkittävästi näy suomalaisten joulun vietossa. Nuorten, 18‒24 -vuotiaiden keskuudessa ilmastoasioiden vaikutus omaan jouluun on hieman suurempi (19 %). Ilmastokeskustelun vaikutus näkyy eniten joulun ajan ruokahävikin minimoimisena,  jätteiden lajitteluna sekä lahjojen ostamisen vähentämisenä.  

Joka neljäs vastaaja kokee, että jätteiden kierrättäminen arjessa jää joskus tai usein tekemättä siksi, ettei osaa lajitella jätteitä oikein. Lähes puolet vastaajista perustelee syyksi sen, että kierrätyspiste sijaitsee liian kaukana. Ruoanvalmistuksesta syntyvä tai ylijäänyt paistinrasva on myös jätettä ja valtaosa suomalaisista hyödyntää sen jollain tavalla. Vastaajista 31 % hyydyttää paistinrasvan ja laittaa sen biojätteeseen, kun taas 25 % hävittää paistinrasvat sekajätteen mukana. Vastaajista 8 % kaataa rasvan viemäriin. 

Kinkkutemppu tarjoaa jokaiselle suomalaiselle mahdollisuuden kierrättää jouluruokien valmistuksesta syntyneet paistinrasvat oikein, tarjoten samalla mahdollisuuden korjata vääriä toimintamalleja, kuten viemäriputkiston tukkimista rasvalla. 

“Kinkkutemppu on hyvä vaihtoehto kierrättää rasva, sillä sitä kautta osallistuu samalla kiertotalouteen. Olemme iloisia siitä, että hanke voidaan järjestää jo kuudetta kertaa ja että suomalaiset ovat ottaneet Kinkkutempun osaksi jouluperinteitään. Uskomme sen kasvattavan kiertotalouden merkitystä hiljalleen myös muualla arjessa”, bio- ja kiertotalouden johtava asiantuntija Pia Vilenius Kemianteollisuus ry:ltä kertoo. 

Käytetylle paistinrasvalle uusi elämä ‒ tavoitteena 300 000 osallistujaa 

Viime jouluna Kinkkutemppuun osallistui ennätykselliset lähes 240 000 suomalaista kotitaloutta ja paistinrasvaa kerättiin yhteensä 55 tonnia. Joulun 2021 tavoitteena on kasvattaa osallistujien määrä 300 000 kotitalouteen.   

Kaikkien jouluruokien, kuten kinkun, kalkkunan, kalan tai juuresten, paistinrasvat voi kierrättää uusiutuvaksi dieseliksi. Keräyspisteitä löytyy valtakunnallisesti kaikkien K-Citymarketien ja lukuisten muiden K-ruokakauppojen, Neste- ja Neste K -asemien yhteydestä sekä joidenkin kuntien jätepisteiltä. 

Lassila & Tikanoja toimittaa paistinrasvat eteenpäin Rasmix Oy:lle käsiteltäväksi, ja sieltä rasvajäte kuljetetaan Nesteen jalostamolle Porvooseen, jossa siitä valmistetaan uusiutuvaa dieseliä.  

“Kiertotalouden merkitys suomalaisten kuluttajien ja yritysten keskuudessa kasvaa hiljalleen. Kinkkutempun paistinrasva saa uuden elämän Neste MY Uusiutuvana Dieselinä, jonka käyttö vähentää autoilun hiilijalanjälkeä jopa 90 %** verrattuna fossiilisen dieselin käyttöön. Kutsumme jokaisen suomalaisen osallistumaan yhteiseen joulun ajan ilmastotekoon“, Nesteen Marketing & Services -liiketoiminnan markkinointipäällikkö Tytti Stranding kertoo.


Näin osallistut Kinkkutemppuun

  • Kaada jäähdytetty, mutta vielä juokseva rasva tyhjään kartonkitölkkiin.
  • Sulje tölkki tiiviisti, vaikkapa teipillä.
  • Anna rasvan hyytyä viileässä.
  • Vie rasva lähimpään keräyspisteeseen 17.12.2021–7.1.2022 välisenä aikana.

Kaikki paistinrasvat kelpaavat. Vaikka kampanja on lainannut nimensä suomalaisten joulupöytien suosituimmalta ruoalta, joulukinkulta, voi keräyspisteisiin tuoda myös kalan, kalkkunan ja muiden jouluruokien paistinrasvat.

Ei lasia, metallia tai muovia. Tuo rasva keräyspisteeseen kartonkisessa pakkauksessa, esimerkiksi maitotölkissä. Älä käytä lasista, metallista tai muovista pakkausta, koska ne vaikeuttavat kierrätysprosessia.

Anna viemäreille joulurauha. Paistinrasvoja ei saa kaataa viemäriin, koska rasva tukkii viemäriverkostoa. Rasvatukos on yleinen syy kotien viemäritukoksiin, ja pahimmillaan rasva on leikattava putkistosta pois. Jos lähelläsi ei ole Kinkkutemppu-keräyspistettä, voi paistinrasvan hävittää kodin bio- tai sekajätteen mukana.

Lisätietoa:

Kinkkutempun keräyspisteet, tarkemmat kierrätysohjeet sekä usein kysytyt kysymykset ja vastaukset löytyvät osoitteesta www.kinkkutemppu.com.  

Pia Vilenius
Johtava asiantuntija, bio- ja kiertotalous
Kemianteollisuus ry
+358 40 413 6340
pia.vilenius@kemianteollisuus.fi

 

*) Kyselytutkimus toteutettiin valtakunnallisena IROResearch Oy:n Tuhat suomalaista -kuluttajapaneelina aikavälillä 16.-25.11.2021. Kyselyyn vastasi valtakunnallisesti 1 000 suomalaista kuluttajaa. Tutkimuksen otos painotettiin iän, sukupuolen, asuinpaikkakunnan tyypin sekä maakunnan mukaan vastaamaan suomalaista väestöä valtakunnallisesti.

**) Elinkaaripäästöjen ja päästövähenemän laskentamenetelmä on EU:n uusiutuvaa energiaa koskevan direktiivin (2018/2001/EU) mukainen.

 

Kinkkutemppu lyhyesti

Kinkkutemppu on Kemianteollisuuden aloitteesta syntynyt yhteisprojekti, joka tuo kiertotaloutta lähemmäksi kuluttajien arkea konkreettisen esimerkin avulla. Yhdessä Kemianteollisuuden kanssa Kinkkutempussa ovat mukana Neste, Lassila & Tikanoja, Rasmix, Kemian pooli, K-ryhmä, Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy, Atria, HKScan, Snellman, Maa- ja kotitalousnaiset, Suomen Kiertovoima KIVO ja kuntien jätelaitokset, Kuntaliitto, Vesilaitosyhdistys ja Ympäristöteollisuus ja -palvelut YTP ry. Lisätietoja osoitteesta www.kinkkutemppu.com.