Hyppää sisältöön

Puro – maailman ensimmäinen markkinapaikka hiilidioksidin poistolle

Puro on Fortumin startup-yritys, jonka tavoite on tehdä hiilidioksidin poistosta verifioitavaa, vertailukelpoista ja kaupallista toimintaa. Toimialarajat ylittävässä yhteistyössä on mukana useita kemianteollisuuden yrityksiä.

Puro on maailman ensimmäinen markkinapaikka, joka käy kauppaa hiilidioksidin poistolla ilmakehästä. Yrityksiä on nyt alussa 23, kemianteollisuuden yrityksistä St1, Yara Suomi ja Lassila & Tikanoja.  Lisää yrityksiä tulee mukaan jatkuvasti. 

Puro on markkinapaikka ja huutokauppa yrityksille, jotka pystyvät poistamaan hiilidioksidia ilmakehästä ja yrityksille, jotka haluavat tehdä enemmän ympäristön hyväksi. Puron ensimmäiset huutokaupat CO2-poistosertifikaateilla käydään touko- ja kesäkuussa.

Hiilidioksidipoistojen kehittämiselle on suuri tarve ja asialla on kiire..Fortumin tiedotteessa Innovation Manager Marianne Tikkanen muistuttaa, että aikaa on alle kymmenen vuotta hiilidioksidipäästöjen radikaaliin vähentämiseen. Sen jälkeen ilmaston lämpenemisen nousua ei voida enää rajata alle 1,5 asteeseen. 

Kemianteollisuus tavoittelee alan hiilineutraalisuutta Suomessa vuoteen 2045 mennessä. Tähän pyritään hiilijalanjälkeä pienentämällä ja hiilikädenjälkeä kasvattamalla. Tämä tarkoittaa oman toiminnan kasvihuonekaasupäästöjen pienentämistä ja hiilikädenjäljen kasvattamista asiakkaiden päästöjä pienentävillä tuotteilla ja ratkaisuilla. Käytännössä hiilineutraalisuuden kehitystyö on sidottu kemianteollisuuden omaehtoiseen Responsible Care -vastuullisuusohjelmaan. Se sisältää jo nyt mittarit hiilineutraalisuuden mittaamiseen toimialatasolla.