Hyppää sisältöön

Puheenjohtajana jatkava Salla Roni-Poranen: Kemianteollisuudelle upeita uutisia – samalla osaamisen ja osaajien saatavuus alan huolena

Suomella on mahdollisuus olla kokoaan merkittävästi suurempi ilmastohaasteiden ratkaisija, ja kemianteollisuus on alana vastannut tähän pitkäjänteisyyttä vaativaan työhön jo lähes 30 vuoden ajan, sanoi Kemianteollisuuden hallituksen puheenjohtaja Salla Roni-Poranen Kemiat kohtaavat -tapahtumassa keskiviikkona 24.11.2021.

– Ja hyvin onkin vastannut, Roni-Poranen jatkoi ja nosti esille Kemianteollisuus ry:n Hiilineutraali kemia -tiekartan, joka sai kansainvälisen tunnustuksen lokakuun lopussa.

Euroopan kattojärjestö Cefic palkitsi tiekartan sarjassa ”En route to climate neutrality”. 

– Kansainvälinen tunnustus Suomen hiilineutraaliustyökartasta on koko alan yhteinen tahdonilmaus hiilineutraalista kemiasta Suomessa vuonna 2045, joten kunnia kuuluu myös jäsenyrityksille.

– Tavoite ei ole helppo. Mutta se on toteutettavissa, jos käytössä on runsaasti päästötöntä, toimitusvarmaa ja edullista sähköä. Sitä tarvitaan noin 4,5 kertaa nykyistä enemmän.

Hallituksen puheenjohtaja nosti esille myös viime viikon upeat uutiset kemianteollisuuden alalta, kun Nesteelle myönnettiin Porvoon vihreän vedyn hankkeeseen 88 miljoonaa euroa EU:n innovaatiorahaa. Summalla Neste käynnistää vihreän vedyn tuotannon ja hiilidioksidin talteenoton ja varastoinnin Porvoossa. Projektin tuloksena voidaan saavuttaa yli 4 miljoonan hiilidioksiditonnin päästövähennykset ensimmäisten 10 vuoden aikana.

Tuotanto matalammalla kuin ennen koronaa

Alalla riittää myös haasteita. Viimeisempien barometritietojen mukaan alan yritysten tulevaisuudennäkymät ovat kääntyneet neutraaleiksi. Tuotannon ei odoteta lähitulevaisuudessa kasvavan tai laskevan, vaikka koronan jäljiltä riittää kirittävää.

– Tuotanto on tällä hetkellä matalammalla tasolla kuin ennen koronaa. Raaka-aineiden, komponenttien, kuljetusten ja energian hinnat ovat nousseet valtavasti – ja luovat kustannuspaineita kemian alan yrityksille. Samalla vain osa kustannusten noususta saadaan yleensä siirrettyä tuotteiden hintoihin, mikä tarkoittaa, että kannattavuus heikkenee.

Osaamisesta ja osaajista pulaa

Roni-Poranen sanoi kantavansa huolta tulevaisuuden osaamisesta ja osaajien saatavuudesta alalla. Kemia luo kasvua, hyvinvointi ja ratkaisuja globaaleihin haasteisiin, ja ilman työntekijöitä näitä tuotoksia ja tuloksia ei syntyisi.

– Jäsenyrityksistä on tullut paljon viestiä, että osaajista ja osaamisesta on nyt pulaa. Esimerkiksi korkeasti koulutetun työntekijän rekrytointia varten tehtyihin työnhakuilmoituksiin maakunnissa ei ole välttämättä tullut ainuttakaan hakemusta. Myös ammatillisen koulutuksen osaajista on paikoin kova pula. Esimerkiksi sähköautomaatioalan osaajia on vaikea löytää.

Teollisuuden osaamisen keskiössä on luonnontieteellis–matemaattinen, eli LUMA-osaaminen.

– Ministeriössä työstetään parhaillaan LUMA-strategiaa, joka onkin hyvä ensimmäinen askel kohti luonnontieteisiin panostamista.

Puheenjohtaja korosti, että alalle tarvitaan osaajia kaikilla tasoilla ammatillisesta koulutuksesta tohtoreihin. Kehitystä ei tapahdu, jos yrityksessä ei ole päteviä tekijöitä ja riittävästi.

– Lisää osaajia on koulutettava etenkin luonnontieteisiin. Hiilineutraaliuden ymmärtäminen on huomioitava kaikessa koulutuksessa ja yhteistyötä koulutuselämän ja elinkeinoelämän välillä on lisättävä.

Roni-Poranen myös sanoi, että lisäksi kansainvälisten osaajien rekrytointia Suomeen on helpotettava.
– Kaikkea osaamista emme tule saamaan kotimaasta.

Kemianteollisuuden uusi hallitus vuodelle 2022 valittiin syyskokouksessa 24.11. Puheenjohtajana jatkaa Borealis Polymers Oy:n toimitusjohtaja Salla Roni-Poranen. Katso valitun hallituksen kokoonpano.

Kemianteollisuuden hallituksen puheenjohtajan Salla Roni-Porasen haastattelupyynnöt viestintäjohtaja Juha Vainion kautta, p. 040 688 2609.

Kemiat kohtaavat -tilaisuudessa kuultiin yrityspuheenvuoro Atolli Oy:n toimitusjohtaja Christian Sundbergiltä. Paneelikeskustelussa työllisyydestä, taloudesta ja osaajapulasta keskustelivat Peter Nymanin johdolla kansanedustajat Atte Harjanne, vihreät, Kai Mykkänen, kokoomus ja Sakari Puisto, perussuomalaiset. Valokuvia tilaisuudesta kuvapankissa.

Valokuvia tilaisuudesta kuvapankissa (valokuvaaja Kimmo Penttinen, No Negative Oy)

Kemiat kohtaavat -tilaisuuden tallenteen voi katsoa Kemianteollisuus ry:n Youtube-kanavalla.