Hyppää sisältöön

Priscila Estrada: Eksoottinen kieli veti au-pairiksi Suomeen, pysyvä ura löytyi kemian parista

¡Saludos desde Siilinjärvi! Nimeni on Priscila, olen kotoisin Meksikosta ja aloitin kesätyön laboranttina Yara Siilinjärven tehtaanlaboratoriossa viime huhtikuun lopulla.

Toiminta Yara Siilinjärven toimipaikalla on erittäin laaja ja monipuolinen. Monipuolisuus ei johdu vain siitä, että toimipaikalla on fosfaattikaivos, joka on ainoa fosfaattikaivos Länsi-Euroopassa ja jossa on Suomen suurin avolouhos, mutta myös siitä, että lannoitetehtaan lisäksi on myös rikkihappotehdas, typpihappotehdas, fosforihappotehdas sekä voimalaitos. Näin ollen, työpisteet ja tehtävät tehdaslaboratoriossa ovat myös erittäin monipuoliset.

Tänä kesänä minun työpisteeni on HIAS-piste. Päätehtäväni ovat fosforihapon arseenin ja lannoitteiden seleenin määritykset hydridi-AAS-menetelmällä sekä lannoitteiden fysikaaliset mittaukset. Tämän lisäksi teen lannoitenäytteiden esikäsittelyä muissa työpisteissä tehtäviä määrityksiä varten. Joskus teen myös fosforihapon ja lannoitteiden hivenaineiden määritykset ICP-OES:lla. Näiden analyysien tulosten perusteella tuotannossa voidaan muokata tiettyjä parametreja ja varmistaa, että tuote on halutunlainen.

Työ alkaa aikaisin aamulla, mikä aluksi jännitti, kun en ole ikinä ollut ns. aamuvirkku, mutta nyt kahden kuukauden jälkeen voin sanoa, ettei se ole ollut mikään ongelma, kun töissä on niin mukava käydä. Jokaisena päivänä on ollut sopivasti rutiinia ja vaihtelua. Jotkut tehtävät tehdään joka päivä, jotkut vain tiettyinä päivinä tai satunnaisesti. Tietyt tehtävät ovat hyvin yksinkertaisia ja toiset taas monivaiheisia ja tarkkoja. Olen pitänyt myös siitä, ettei ole ollut töissä tekemisen puutetta. Aina löytyy jotain tekemistä, vaikka se olisi vain joku yksinkertainen liuoksen teko, pikasiivousta tai valmistelut seuraavan päivän tehtäviin.

Näiden kahden kuukauden aikana olen oppinut paljon laboratoriotyöskentelystä ja laitetekniikasta. Perehdytys Yaralla oli sopivan laaja ja riittävän pituinen. Perehdyttäjät olivat erittäin selkeitä, kärsivällisiä, avuliaita ja ystävällisiä. Samoin voin sanoa myös muista työntekijöistä. Tiedän, että aina voin kysyä keneltä vain, kun en ole varma tai tiedä jotain. Kun aloitin yksintyöskentelyn työpisteellä, ei tarvinnut huolehtia siitä, etten osaisi työtehtäviäni riittävän hyvin tai turvallisesti. Työturvallisuudella on keskeisin rooli Yaralla, joten toimipaikan yleisen turvallisuusperehdytyksen lisäksi on eri toimintojen turvallisuusperehdytykset. Vaikka työssä joudun käsittelemään vahvoja happoja ja vaarallisia kemikaaleja, tiedän, että opituilla turvallisilla työskentelytavoilla työ onnistuu ilman ikäviä seurauksia minulle tai muille työntekijöille.

Miten päädyin Meksikosta asti Siilinjärvelle? Kemia on kiinnostanut minua jo yläasteesta asti ja kotimaassani opiskelin kemiantekniikkaa. Opintojen puolessa välissä (jo 12 vuotta sitten) sain idean lähteä vuodeksi au-pairina eksoottiseen Suomeen oppimaan puhumaan suomea. Suunnitelmat muuttuivat ja jäin pysyvästi Suomeen, joten opinnot jäivät kesken. Muutama vuosi sen jälkeen muutin Siilinjärvelle, aloitin ammattikorkeakoulun opinnot Kuopiossa ja valmistuin ympäristöinsinööriksi viisi vuotta sitten. Työskentelin silloin tuotekehityksen tutkimuksessa, jonka tietyt vaiheet suoritin laboratoriossa. Kun koronakevään aikana päätin lähteä takaisin opiskelemaan, laboratorioala oli selvä valinta, sillä siinä pystyin yhdistämään uudet ja edelliset opintoni.

Kesätyö Yaralla on osoittanut minulle, että tein oikean valinnan ja odotan innolla seuraavien kuukausien tuomia kokemuksia ja oppeja.

Priscila Estrada

Laborantti, Yara