Hyppää sisältöön

Patrik Holm: Uusi lääke lupaa helpotusta muistisairauksiin

Patrik Holm on mukana Orionin tutkimusryhmässä, jonka kärsivällinen uurastus on tuottanut lupaavan lääkkeen Alzheimerin tautiin.

Patrik Holmille kiinnostavin aine lukiossa oli kemia. Siksi kemian opinnot Åbo Akademissa tuntuivat luontevalta valinnalta.

”Pikkuhiljaa orgaaninen kemia tuntui vetoavan eniten. Samalla heräsi ajatus, että lääkeainetutkimuksen parissa olisi kiva tehdä töitä”, Holm muistelee.

Perustutkinnon jälkeen Holm on työskennellyt lääkeainetutkijana lääkeyhtiö Astrassa (nykyisin AstraZeneca) Ruotsissa ja sen jälkeen samoissa tehtävissä Orionilla.

”Lääketutkimuksessa kohokohtia ovat olleet ne harvat tapaukset, kun tutkimushankkeessa on löydetty niin hyvä yhdiste, että siihen panostetaan ja päätetään kokeilla yhdistettä kliinisissä kokeissa.”

Yksi tällainen on Orionilla kehitetty uusi ORM-12741-lääke, joka voi helpottaa Alzheimerin tautiin sairastuneiden muistihäiriöitä. Työssä on hyödynnetty laajaa ja pitkäaikaista tutkimustyötä, jota Suomessa on tehty alfa2-reseptoreiden tiimoilta.

Alfa2-reseptorit välittävät keskushermostossa viestejä solujen välillä. Niiden toimintaan voidaan vaikuttaa lääkeaineilla.

”Orionin projektitiimin tavoitteena oli löytää yhdiste, joka salpaa tehokkaasti ja valikoiden alfa2C-reseptorin toimintaa. Uskomme, että näin vaikutetaan keskushermoston välittäjäaineiden toimintaan tavalla, joka helpottaa esimerkiksi Alzheimerin taudin potilaiden muistihäiriöitä.”

Kehityshanke on edennyt loppusuoralle. Uuden lääkkeen tehoa ja turvallisuutta testataan nyt laajalla potilasjoukolla.

”Kliiniset kokeet ovat olleet toistaiseksi lupaavia. Laajemmat kokeet jatkuvat yhteistyökumppanin kanssa.”

Vuonna 2014 Holm ja hänen tiiminsä saivat Kemianteollisuuden Innovaatiopalkinnon Alzheimerin taudin lääkehoidon kehittämisestä.

Teksti: Matti Remes
Kuva: Sini Pennanen